Satsa på klimatanpassning

Stormen Hans och bilderna från Norge på hela hus som dras med i översvämningar och gator som rasar i Åre är en tydlig visualisering av att klimatkrisen är här och nu och inte något vi kan åtgärda sen.

Publicerad Senast uppdaterad

Därför behövs en klimatpolitik som både minskar utsläppen och anpassar samhället för klimatförändringar. Med höjd beredskap blir samhället mer motståndskraftigt och lidandet kan minska för de personer som riskerar att drabbas. 

Tyvärr gör regeringen tvärtom och skär ner i klimatpolitiken. Investeringar i klimatanpassning har minskat med 140 miljoner. Med en regering som är nonchalant inför sambandet mellan klimatförändringar och extrema väderhändelser kommer Sverige att stå handfallet inför extremväder. 

Nedskärningarna måste stoppas. Satsa istället mer på klimatanpassning, rejält. Gör också frågan om klimatanpassning till en högt prioriterad politisk fråga. Inför en parlamentarisk arbetsgrupp och förtydliga ansvaret mellan stat, kommun och fastighetsägare. Det finns också mycket att göra i samhällsplaneringen. Att använda naturen själv, till exempel träd och våtmarker, är ofta en billig och trevlig försäkring för olika former av extremväder, såväl värme och torka som kraftiga nederbördsmängder.

Vi i Miljöpartiet tycker att det är hög tid att på allvar politisera frågan om Statens Kommunernas beredskap i klimatkrisens tid. Klimatpolitik är beredskap och beredskap är klimatpolitik. 

Kenta Hällbom, Gruppledare Miljöpartiet Enköping

Anna Söder Rytterholm, Gruppledare Miljöpartiet Håbo

 

Powered by Labrador CMS