Logistik – styrka och svaghet. Logistiksektorn är stark i både Enköping och Håbo – men det är svårt att hitta rätt personer att anställa. Här bild från SGDS-gruppens anläggning i Bålsta. Infälld: regionchef Anna-Lena Holmström på Svenskt Näringsliv.

Tufft för näringslivet i Enköping och Håbo – men flera lovande satsningar

Regionchef Anna-Lena Holmström på Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen beskriver situationen som komplex, där både styrkor och svårigheter samspelar. ”Det är ett tufft läge, men det finns fantastiska satsningar också”.

Publicerad

Enköping sticker ut genom en tydlig satsning på it-säkerhet, inte minst genom samarbeten mellan försvaret, Basalt och RödSvart.

– Det är en fantastisk satsning för kommunen i stort, men den har fört med sig problem med att finna rätt kompetens, berättar Anna-Lena Holmström.

Kommunen har dock inte stått passiv inför kompetensbristen. Genom strategiska initiativ har man lockat människor till staden och startat en unik YH-utbildning inom området.

– Det är en fin plan som satts i verket. Härligt att se sådana satsningar.

Håbo – småföretagarkommunen 

Enköping har runt 5 500 företag och får ofta utmärkelser för lönsamma företag som växer och anställer. Det skapar en stark bas – men även här påverkar lågkonjunkturen.

Håbo är en riktig småföretagarkommun med cirka 2 000 företag. Närheten till Stockholm har sina fördelar men påverkar också en del företag negativt.

– Många Håbobor väljer att pendla till Stockholm för högre löner. Det gör det svårt att hitta personal till lokala företag.

Företagare är vana att hantera risk, men vill ha kalkylerad risk. Just nu finns ingen möjlighet att bedöma riskerna. Det gör läget extremt utmanande

En gemensam styrka i båda kommunerna är logistiksektorn, som vuxit kraftigt de senaste åren. Men även där bromsar bristen på arbetskraft utvecklingen. Det faktum att många logistikföretag etablerat sig i Håbo och Enköping har gjort det svårt att hitta rätt personer att anställa, säger regionchefen.

En av de hårdast drabbade branscherna är restaurang- och besöksnäringen, som lider av förändrade konsumtionsmönster i takt med att hushållen håller hårdare i plånböckerna.

– Vi konsumerar hälften så mycket till hälften så stor peng. Det blir en ond cirkel när färre gäster innebär mindre intäkter, men kostnaderna består, förklarar Anna-Lena Holmström.

Fortsatt tufft läge

Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel vittnar om ett fortsatt tufft läge i hela Uppsala län, med låg tillväxt, hög arbetslöshet och ökad risk för konkurser. Det säkerhetspolitiska läget, risken för handelstullar och inflation bidrar till oron.

– Företagare är vana att hantera risk, men vill ha kalkylerad risk. Just nu finns ingen möjlighet att bedöma riskerna. Det gör läget extremt utmanande.

Trots det finns det också ljusglimtar – exempelvis börjar byggsektorn återhämta sig och räntorna har sjunkit något.

– I bästa fall är det en tillfällig oreda som löser sig. Det gäller att sitta still i båten nu och inte göra något förhastat. Det finns fantastiska företag i kommunerna – jag är så imponerad av alla som kämpar.

Avslutningsvis lyfter Anna-Lena Holmström vikten av att stödja det lokala näringslivet.

– Det är bra att e-handla, men om man vill värna om de lokala företagen måste man gå dit – annars kommer de inte finnas kvar.

Powered by Labrador CMS