Utställning med natur i fokus. Från vänster: Jony Eriksson, Lennart Pettersson, Torbjörn Forsberg och Bo Lundwall. Mikael Sunnerstrand och Jaroslav Chudy ställer också ut men saknas på bilden.

Utställning av naturkonst på Wij Säteri

Några av Sveriges främsta naturkonstnärer ställer ut på Wij Säteri i Övergran, Håbo.
– Det är tredje året vi är här och det är verkligen en fantastisk plats för oss att visa upp de nordiska djuren och naturen i olika konstformer, säger Torbjörn Forsberg, skulptör.

Publicerad Senast uppdaterad

Lördagen den 29 juni öppnade utställningen med en vernissage och man kan nu dagligen besöka den mellan klockan 10-17 fram till och med den 14 juli.

– Nordic Wildlife Art startades 1991 och är en konstförening med syftet att i första hand verka för att öka intresset för djur-, natur- och landskapskonst. Vi har samlat medlemmar från hela Sverige och har under många års tid haft en gemensam utställning på sommaren, berättar Torbjörn Forsberg, ordförande i föreningen.

Rävporträtt målat av Jony Eriksson.
Akvarell av Mikael Sunnerstrand.
Uggla på gärdsgård. Målad av Bo Lundwall.
Glada vildsvin. Målat av Jaroslav Chudy.
Fiskskulptur i trä av Lennart Pettersson.
Lekande uttrar. Bronsskulptur av Torbjörn Forsberg.

Tavlor och skulpturer

Årets medverkade från Nordic Wildlife Art ställer huvudsakligen ut tavlor i olja och akvarell, teckningar, brons-, keramik- och träskulpturer.

Det är gratis inträde och all konst är till försäljning. Utställarna själva och andra från föreningen sköter hela utställningen och finns på plats att möta besökarna.

– Vi har sedan starten haft utställningar nästan varje år. Tidigare år har vi varit på olika platser runtom i Sverige, bland annat på Skansen, Tidö Slott och Österbybruk. Nu väljer vi att hålla till här på vackra Wij Säteri i Håbo, säger Bo Lundwall, en av konstnärerna på årets utställning. Han målar tavlor främst i olja och akvarell.

Internationellt erkända konstnärer

Föreningen har i dag runt 20 medlemmar, varav flertalet är äldre.

– På grund av hög ålder har medlemsantalet minskat från runt 30 till 20. Vi har som ambition att utöka och vill gärna komma i kontakt med bra konstutövare i kommunen. Nya medlemmar får söka in och väljs sedan ut genom en juryuttagning, säger Bo Lundwall.

Flera av årets utställare verkar inte bara i svenska konstsammanhang utan ställer ofta ut runtom i Europa och USA. Lennart Petterson är en av dem.
Han skulpterar i trä och har ofta utställningar i USA.

– Intresset för naturkonst är tveklöst större i vissa länder, däribland USA och Canada. Finland är också ett land där man lever väldigt nära naturen och där just naturkonsten är väldigt uppskattad, konstaterar han.

Nordic Wildlife Arts årliga utställning är ett sätt att väcka intresse för de nordiska djuren, naturen och landskapen och samtidigt en chans för konstnärerna att visa upp sina alster och naturkonsten i stort.

Powered by Labrador CMS