VÄKTARE. Bilden visar personal från Securitas. Vilket bolag som Håbo kommun ska anlita
vill man inte gå ut med än.
VÄKTARE. Bilden visar personal från Securitas. Vilket bolag som Håbo kommun ska anlita vill man inte gå ut med än.

Väktare ska få bukt med buset i Bålsta

Håbo kommun har upphandlat en ny väktare. Den här gången ska kommunen bättre kunna styra så att väktaren är på rätt plats vid rätt tillfälle.

Publicerad
Säker på sin sak. Peter Ankerstål, säkerhetschef i Håbo kommun.
Säker på sin sak. Peter Ankerstål, säkerhetschef i Håbo kommun.

Det är kommunen som helhet som upphandlat bevakningstjänster, även Håbohus kan nyttja tjänsterna.

– Vi ska ha en väktare som arbetar på kommunens uppdrag. Om det till exempel är stökigt på stationshuset kan den gå dit. Det blir klart i en omedelbar framtid, säger Peter Ankerstål, säkerhetschef i Håbo kommun.

Upphandlingen är klar men avtalet är inte påskrivet och Peter Ankerstål vill därför inte gå ut med vilket bolag det blir som kommer att sköta bevakningen i kommunen.

Kommunen har även tidigare haft väktare. Då har väktaren fått i uppdrag att bevaka ett antal adresser. Det har kallats för frimärkssamling eftersom väktaren skannar märken för att bevisa att man har varit på plats.

Väktare och ordningsvakter

Både ordningsvakter och väktare måste tillkalla polis för omhändertagande av ordningsstörare. Detta gäller framförallt väktare som inte har samma befogenheter som en ordningsvakt. Väktarna kan exempelvis använda nödvärn, medan ordningsvakten kan avlägsna personer från ett specifikt område.
Källa: Håbo kommun

Tätare dialog

Den här gången ska kommunen tydligare kunna styra var väktaren ska vara och anpassa bevakningen till var det bäst behövs.

– I det nya avtalet kommer vi att ha en tätare dialog med en bil som är på plats i kommunen, säger Peter Ankerstål.

En väktare har till skillnad från exempelvis ordningsvakter inga särskilda befogenheter om han eller hon upptäcker brottslighet.

– Det är en väktare. Envarsgripande är deras befogenhet, säger Peter Ankerstål.

Får bära handfängsel

Envarsgripande innebär att alla människor har rätt att gripa en person som begår ett allvarligt brott och så fort som möjligt överlämna den gripne till polis. Till skillnad från allmänheten får väktaren också bära både handfängsel och batong i arbetet, vid särskilda omständigheter kan de även bära skjutvapen.

Kommunen har även möjlighet att avropa ordningsvakter och skyddsvakter vid behov. Upphandlingen omfattar även möjlighet till personlarm och kamerabevakning.

Powered by Labrador CMS