Bokmakare. Fredrik Norell och Mats Nordstrand.
Bokmakare. Fredrik Norell och Mats Nordstrand.

Barnbarnbok om lek över generationerna

Att ha ett barnbarn kan vara ett lekfullt äventyr, visar Mats Nordstrands bok med illustrationer av Fredrik Norell

Publicerad Senast uppdaterad
Bokomslag. Willibald & Morfar.
Bokomslag. Willibald & Morfar.

Enköpingsbon Mats Nordstrand fick sitt första barnbarn 2019. Han började genast planera för allt roligt han skulle göra tillsammans med sin dotters son. Det har resulterat i boken "Willibald & Morfar" som handlar om en morfar som leker med sitt barnbarn. Berättelsen är påhittad men starkt inspirerad av verkligheten.

– Boken utspelar sig när han är sex år. Nu är han fyra. Han har sett boken och förstått att det handlar om honom, säger Mats Nordstrand.

Bokens morfar aktiverar sitt barnbarn med att bland annat tälja ett spjut, spela ukulele, plocka svamp, åka pulka och leka med bilar av olika sort, inklusive byta däck på den riktiga bilen.

Bok: Willibald & morfar

"Willibald & morfar" är skriven av Mats Nordstrand med bilder av Fredrik Norell. Boken är utgiven på Visto förlag.

Vissa lekar har Mats Nordstrand lekt med sitt sitt barnbarn i verkligheten. Andra kommer från Mats Nordstrands egen barndom.

– Jag var med när farsan bytte däck, säger han.

Fredrik Norell, som har gjort illustrationerna till boken, säger att barn sällan leker på det här sättet nuförtiden.

– Det är sådant barnen inte gör längre. Det är ganska trevliga lekar. Nu är det mycket inomhusaktiviteter, det är inte mycket utomhus, säger han.

Mats Nordstrand är till vardags gymnasielärare i matematik och fysik. Fredrik Norell är en av Mats Nordstrands gamla elever. Fredrik Norell jobbar nu som grafisk formgivare och när Mats Nordstrand skrev på boken råkade de stöta ihop.

– Jag har jobbat med illustrationer men jag har aldrig gjort någon barnbok förut. Det är fantastiskt att bara få rita från fantasin, säger Fredrik Norell.

Powered by Labrador CMS