Trädgårdsmarknad. I år erbjuder Trädgårdsdagen en pantgarderob på trädgårdsmarknaden så man kan lämna in sina växter och liknande och slipper bära runt på dem.

En trädgårdsdag i sann Enköpingsanda

Trädgårdsdagen den 2 september är en dag för alla – fylld av inspiration kring trädgård, hantverk, mat och hälsa. – Temat i år är ”Parker på enköpingska” och vi har gjort flera satsningar för att göra dagen ännu bättre än tidigare, säger Sofie Friberg, projektledare Trädgårdsdagen.

Publicerad Senast uppdaterad

Enköping är känt för sina parker och Trädgårdsdagen är en dag som så klart lyfter dessa men även staden och de lokala talangerna och verksamheterna i stort.

– I år har vi medvetet förlagt rutten via Kungsgatan så besökarna även får ta del av våra näringsidkare med sina fina butiker, kaféer och restauranger i centrum, säger Sofie Friberg.

Liksom tidigare år är det fri entré till Trädgårdsdagen och det finns både trädgårdsmarknad, hantverksmarknad, Drömparkens marknad, hälsomarknad, matmarknad och ”äta och fika”.

– Förra året hade vi en foodcourt vid Åpromenaden. Det var enormt tryck där med tidvis långa köer så i år har vi ännu en foodcourt i Skolparken.

Där kommer man kunna köpa mat från flera olika restauranger och samtidigt underhållas av lokala förmågor på scenen.

– I Skolparken blir det mat, musik och underhållning hela dagen – förhoppningsvis ett fint tillskott till evenemanget.

Blivit en folkfest

Trädgårdsdagen firar 19 år och mycket har hänt sedan starten.

– Dagen har utvecklats till att bli Enköpings kommuns största event. Från att först ha haft enbart ett trädgårdsfokus har Trädgårdsdagen blivit en stor folkfest med något för alla; ung som gammal, invånare som besökare. Parkerna och Trädgårdsdagen sätter tillsammans Enköping på kartan, säger Sofie Friberg.

Området för evenemanget har blivit allt större och aktiviteterna fler.

– I år har vi jobbat helt annorlunda med att tydliggöra allt. Till att börja med har vi förbättrat informationen på hemsidan, som nu också är sökbar så man enkelt kan planera dagen. 

Man har även förtydligat och förbättrat kartan över området. 

– Vi har också synliggjort och pyntat gångstråket så det inte går att ta miste på vart man ska. En annan viktig skillnad från starten och nu är att kommunen, som är huvudarrangör, sedan förra året har samarbetspartners som sköter marknaderna. Det är värdefullt med nya idéer och utökad kunskap, säger Sofie.

Varje år har man ett tema på Trädgårdsdagen och i år har man valt ”Parker på enköpingska”.

– Det började med att vi pratade om att vi inte får tappa vad Enköping står för och har. Här finns fantastiska parker i vår trädgårds- och parkstad. Med temat vill vi visa hur extremt duktiga vi är på parkerna och trädgårdarna samtidigt som vi med Enköpingsandan vill inspirera till idéer och tips på hur man kan ta hem och tillämpa dem i egna trädgårdar, på balkonger och uteplatser. Förra året besöktes Trädgårdsdagen av väldigt många besökare.

– Vi har inget bra sätt att kunna räkna antalet besökare och jobbar på att finna ett, men vi har fått en siffra till oss på 15 000. I år är vi ännu bättre förberedda på så stort antal besökare och hoppas nu bara att vädergudarna är med oss, säger Sofie.

Powered by Labrador CMS