
Från Enköping till Nairobi – en resa med lärdomar om hållbarhet, globala utvecklingsfrågor och kulturmöten
Siri Brundin från Enköping delar med sig av sina erfarenheter från sitt internship på Vi-skogen i Nairobi, Kenya. Den svensk biståndsorganisationen planterar träd i östra Afrika för att motverka fattigdom och förbättra klimatet.
1. Hur kom du i kontakt med Vi-skogen, och vad fick dig att söka just det här internshipet?
– Den här praktiken är en del av min kandidatexamen i Globala studier vid Göteborgs universitet. Jag växte upp i Kenya och Tanzania, där jag kom i kontakt med Vi-skogen. Mitt engagemang för rättvisa och hållbarhet, samt drömmen om att arbeta med globala utvecklingsfrågor, gjorde att jag sökte just detta internship.
2. Hur ser en typisk dag ut för dig i Nairobi? Hur skiljer sig vardagen där från Enköping?
– Jag jobbar 8–16:30, hemifrån på måndagar och fredagar, annars på kontoret. Vi delar yta med andra organisationer och har en stor trädgård där jag gärna jobbar under träden. Dagarna består av ett till två möten och arbete med en rapport om utökad klimatfinansiering och nya projektinitiativ.Vardagen här skiljer sig från Enköping i säkerhet, klimat och socioekonomi, men Nairobi känns ändå som en storstad. Jag rör mig självständigt men undviker vissa områden. På fritiden vandrar, campar eller klättrar jag med vänner – det är fantastiskt att ha naturen så nära!
3. Vilka likheter och skillnader ser du mellan hållbart jordbruk i Kenya och i Sverige, särskilt i Mälardalen?
– Både i Kenya och Sverige ökar efterfrågan på ekologiska produkter och biologisk mångfald inom hållbart jordbruk. Vi-skogen arbetar med agroforestry i Östafrika för att stärka jordbrukets motståndskraft, medan Mälardalen satsar på hållbara odlingstekniker. Klimatförändringarnas effekter, som mer oförutsägbara säsonger, kräver anpassning av grödor i såväl Sverige som Kenya. Jordbruket här är mindre mekaniserat och sysselsätter fler, men tack vare ekvatorn kan man få flera skördar per år.
4. Hur har åren i Enköping påverkat ditt intresse för miljö- och utvecklingsfrågor?
– De har fått mig att inse hur priviligierad jag är, eftersom det är en helt annan ekonomisk standard i Enköping där de flesta har det gott ställt. Det är framförallt åren i Kenya och Tanzania som har väckt intresset för miljö- och utvecklingsfrågor, eftersom problematiken kopplat till klimatförändringar och fattigdom är mycket mer uppenbar här än i Sverige.

5. Vad har varit den största kulturkrocken eller överraskningen under din tid i Nairobi?
– Den största kulturkrocken har varit den annorlunda synen på tid – det är avsevärt mindre punktligt än i Sverige. Människor är också mer sociala, vilket gör att man själv öppnar sig mer. En annan stor skillnad är den utbredda korruptionen, där mutor är vanliga både för att undvika straff och vid polisens kontroller. Trafiken är dessutom betydligt hetsigare och olyckorna fler än i Sverige.
6. Finns det något du lärt dig där som du tror skulle kunna tillämpas i Enköping eller Sverige i stort?
– Jag blir verkligen glad av mentaliteten här eftersom de flesta är så pratglada och sociala. Det finns en större glädje och öppenhet inför nya människor och att hjälpa varandra. Tidigare när jag har rest har jag försökt att tillämpa det hemma när jag kommit hem, till exempel som att börja fråga personen i kassan om den haft en bra dag, och man får alltid jättefin respons och personen blir glad. Jag hade önskat att det var mer så hemma också, speciellt när det är så kallt och grått, så tror jag att man behöver sprida glädje runt omkring sig oftare.
7. Hur ser du på din framtid efter internshipet – kan du tänka dig att arbeta vidare med agroforestry eller utvecklingsarbete?
– Efter examen vill jag resa och känna mig fri innan jag pluggar vidare, troligen en master inom mänskliga rättigheter. Det är viktigt för mig att arbeta utifrån mina värderingar och att lokala aktörer driver förändringsarbete för att bryta postkoloniala strukturer. Jag inspireras av Vi-skogens samarbete med lokala partnerorganisationer och jordbrukare.Under min utbildning har jag insett vikten av att ifrågasätta all kunskap. Jag är särskilt intresserad av agroforestry och utvecklingsarbete, vilket jag gärna vill arbeta med i framtiden
8. Vad saknar du mest från Enköping, och vad tror du att du kommer sakna från Nairobi när du åker hem?
– Jag saknar att sitta och skratta med familjen runt middagsbordet och min hundvalp. Vi är alla lite utspridda; jag är här och min tvillingsyster Ellen är på utbyte i Jamaica, och mina vänner är också lite överallt. När jag åker hem igen kommer jag definitivt att sakna mangon och värmen här!