– För mig är häxan en stark kvinna som vill hjälpa andra. Det gjorde man förr och det gör man nu, säger Marie Lundin som har företaget Vetskap & Redskap i Enköping.

Häxor – då, nu och i påsk

Påsken är en tid förknippad med såväl häxor som påskharen och Jesus. Häxor syns i modern tid ofta under påsken bland annat i samband med alla barn som går påskkärringar och som dekoration, flygandes på sina kvastar i såväl fönster som ris hemma hos folk.

Publicerad Senast uppdaterad
Små påskkärringar på väg ut i grannskapet med sina handmålade små påskkort.

Häxor är populära inom både sagor, fiction och filmer och ömsom fascinerar och skrämmer, ung som gammal.
– För mig är häxan en stark kvinna som vill hjälpa andra. Det gjorde man förr och det gör man nu. Hon är helt enkelt en klok kvinna med stor samklang med naturen och som på ett positivt och stärkande sätt använder sig av dess resurser, säger Marie Lundin, healer, massör och samtalsterapeut.

Häxhysterin skördade många offer

Enligt traditionell västerländsk sagotradition är häxan en trollkunnig kvinna, ofta en gammal gumma. Under häxprocesserna som pågick i Sverige under 1600- och 1700-talet så trodde man att häxorna flög till Blåkulla på skärtorsdagen för att festa med djävulen på dennes gästabud. Det var en dag då ”onda krafter” släpptes fria – en dag att rädas, tända brasor för att skydda sig, och låsa dörrar (källa: .
Häxhysterin härjade som värst under åren 1666-1676 då runt 300 personer, framför allt kvinnor, avrättades för trolldom i Sverige.
– Många förknippar fortfarande häxor med något mörkt och lite hotfullt. För mig och många andra är det tvärtom något ljust och hjälpsamt. Folk kan vara lite skeptiska och till och med rädda när de får höra vad jag gör. Hade jag levt på 1600-talet hade jag garanterat bränts på bål då jag bland annat utför mediala tjänster och använder mig av läkande örter och ritualer, säger Marie Lundin.
Hon själv kallar sig änglahäxa då hon även är utbildad änglaterapeut.
– Jag är klok med fötterna på jorden samtidigt som jag har huvudet bland änglarna, säger hon och ler.

Men på vilket sätt är då dagens påskkärringar kopplade till häxor?

En koppling är att barn klär ut sig till påskkärringar på skärtorsdagen som var den dag då Jesus förrådes av Judas. Enligt folktron släpptes då alla onda makter fria (symboliserade av just häxor). Påskkärringar bygger på folktro och har idag dock väldigt lite att göra med vad man förr förknippade med häxor.
Påskkärringar har ofta en kvast, svart katt, korg och kaffepanna med sig; saker som saknar en direkt koppling till de häxor man trodde på under häxprocesserna.

Svensk/finsk tradition

I Sverige och delar av Finland är det vanligt att barn till påsk klär ut sig till små påskkärringar och påskgubbar, ritar små påskkort och sedan går runt i grannskapet, knackar dörr och skänker sina gåvor.
– Påskkärringarna är ju mer som häxor egentligen är, det vill säga att de vill göra gott för andra. Påsken är en spännande tid med mycken historia, både tung och smärtsam men också full av glädje, hopp och ljus. Själv har jag nu förberett min kvast och packat katt och kaffepanna för en tur med mina väninnor till Blåkulla på torsdag, säger Marie Lundin och blinkar. 

Häxor och påsken

• Under häxförföljelserna på 1600-talet trodde man att häxorna umgicks med djävulen som på skärtorsdagen bjöd på fest.

• Att det var just skärtorsdagen som man trodde häxorna begav sig till Blåkulla på fest, beror på att det var den natt som Judas förrådde Jesus och alla ”onda krafter släpptes lösa”. 

• Man trodde att häxorna var otäcka trolltyg som tjuvmjölkade kor, lade förbannelser på andra människor och även kidnappade med sig barn på vad till fest med djävulen. 

• Det är lite oklart när vi började klä ut oss till påskkärringar men enligt gamla skrifter förekom det under tidigt 1800-tal (förmodligen även tidigare än så) Till en början var det då vuxna som imiterade riktiga häxor – i dag är det barn som imiterar västvärldens bild av häxor med kvast, kaffepanna, svart katt och korp.

Källa: nordiskamuseet.se

Powered by Labrador CMS