BYBO. Eva Emanuelsson bor i Gåde by utanför Grillby i Enköpings kommun.
BYBO. Eva Emanuelsson bor i Gåde by utanför Grillby i Enköpings kommun.

Hon skriver om en levande landsbygd

Eva Emanuelssons nya bok ”För Björkeby – i tiden” tar fasta på att tiden inte står stilla på landet

Publicerad
ROMANFIGURER. Eva
Emanuelsson med
huvudpersonerna
i hennes romaner:
Lotta, Helene och
Zelma.
ROMANFIGURER. Eva Emanuelsson med huvudpersonerna i hennes romaner: Lotta, Helene och Zelma.

För några år sedan kom Eva Emanuelssons roman ”Flätorna” som handlar om livet i den fiktiva byn Björkeby i Enköpingstrakten. Tre kvinnor har huvudrollerna: bondkvinnan Helene, frisören Lotta och den inflyttade it-konsulten Zelma. Nyligen kom den fristående fortsättningen ”För Björkeby — I tiden”.

– Man kan läsa den utan att ha läst ”Flätorna”. Den utspelar sig sex år efter att ”Flätorna” slutar, säger Eva Emanuelsson.

Eva Emanuelsson bor i Gåde by utanför Grillby i Enköpings kommun. Hon berättar att tanken med böckerna om Björkeby kom efter att hon träffat stadsbor som hade konstiga frågor om hur det var på landsbygden.

Bok: För Björkeby – I tiden

Eva Emanuelssons bok ”För Björkeby – i tiden” är utgiven av förlaget Eström & Garay.

– Jag tänkte att jag kunde skriva en bok om hur det är att bo på landet i dag. Det är inte som på statartiden eller i Bullerbyn, säger hon.

”Blivit levande”

Människor på landet kan också leva på väldigt olika sätt. Därför kretsar handlingen kring tre olika familjer. Med tiden har personerna i berättelsen fått ett eget liv i Eva Emanuelssons fantasi.

– Sedan har det bara blivit roligt att skriva. De här människorna har blivit så levande. Det kom bara, säger hon.

Eva Emanuelsson har kommit på sig själv med att tillfälligt tänka att hon ska gå på fest hos någon av romanfigurerna eller tipsa dem om något hon läst.

– Jag har en tydlig bild om vad de ska säga, säger hon.

Tv-producent till byn

De läsare som hört av sig med synpunkter om berättelsen är inte storstadsbor utan folk som bor i Enköpingstrakten och ofta känner igen sig. Många har tyckt att boken ”Flätorna” var väldigt rolig.

I den nya boken ”För Björkeby – i tiden” besöker en tv-producent byn och vill göra en dokumentärfilm med vinkeln att Björkeby är en plats där tiden stått stilla. Byborna protesterar mot den felaktiga bilden.

Den nya boken innehåller också mer spänning än den förra då det förekommer både kriminalitet och ett släktdrama i handlingen.

”Känner varandra allihop”

Inspirationen till byn Björkeby kommer från flera olika platser och människor. Att folk umgås mycket och har gemensamma aktiviteter är något som överensstämmer även med Eva Emanuelssons verkliga liv.

– Det har blivit så de senaste åren. Vi har haft byfester. Vi känner varandra allihop. De närmaste grannarna har vi mycket kontakt med, säger hon.

Två av hennes tre döttrar bor också i byn och även de yngre människorna umgås mycket i närområdet. Det anordnas till exempel aktiviteter för barn i bygdegården.

Det finns många barnfamiljer och befolkningen har ökat i trakten. Några döende bygder finns inte kring Enköping.

– Det är mycket kreativitet på landet i byarna. Det flyttar ut mycket folk från Stockholm och Uppsala. De är kunniga och det är vitaliserande, säger Eva Emanuelsson.

Powered by Labrador CMS