Mötesplatsen. Från vänster: mötesvärdarna Birgitta Ytter, Berit Jedemar och ESK Ungdoms kanslist Veronica Ytter.

Mötesplatsen – en livsviktig fika för Enköpings äldre

När samhället tystnar blir gemenskapen ovärderlig. I Enköping skapar Mötesplatsen samtal, skratt och mening för äldre – tack vare eldsjälar och frivilliga krafter. Men för att verksamheten ska leva vidare krävs fler som vill hjälpa till.

Publicerad

Var tionde person över 75 år upplever ofrivillig ensamhet – något som i längden tär på både kropp och själ. För att bryta isolering och skapa gemenskap startade Enköpings kommun och ESK Ungdom upp projektet Mötesplatsen 65+ under hösten, där äldre bjuds in till fika och samvaro i ESK Ungdoms klubblokal.

– Vi behövde några eldsjälar med hjärta för äldre, och då kontaktade jag Birgitta Ytter och Berit Jedemar som båda har lång erfarenhet från äldreomsorgen, berättar Veronica Ytter, kanslist på ESK Ungdom.

Initiativet blev snabbt en succé. Under hösten fylldes lokalen på Enavallen av skratt, samtal och nya vänskaper. Och när projektstödet tog slut var deltagarnas önskan tydlig: det här får inte ta slut.

Eldsjälarna som håller gemenskapen levande

För att kunna fortsätta utan kommunala medel tog ESK Ungdom beslutet att stötta Mötesplatsen ekonomiskt under våren – något som möjliggjort att den nu lever vidare varje måndag och onsdag eftermiddag.

– Vi är så glada för det! Det betyder så mycket för så många, säger Birgitta Ytter, som tillsammans med Berit Jedemar planerar och håller i träffarna.

Vid ett besök av Ena Håbo-Tidningen sitter ett femtontal deltagare runt det stora bordet. Kaffe och bullar serveras, men det som fyller rummet mest är skratten och samtalen.

Värdefulla möten. Glada deltagare som hoppas kunna fortsätta träffas och umgås efter sommaren.

– Här finns inga måsten, man kommer och går som man vill. Vi pratar om allt från mat till Trump och fotboll. Att få träffas så här är en riktig höjdpunkt, säger deltagarna.

Ett behov som inte tar sommarlov

Verksamheten planeras pågå fram till mitten av juni, därefter väntar ett uppehåll över sommaren. Men behovet försvinner inte – och för att kunna fortsätta i höst krävs både resurser och engagemang.

– Vi har sett vilken glädje det här skapar. Många kände inte varandra tidigare men nu har det blivit en riktigt fin gemenskap, säger Berit Jedemar.

Vanligtvis kommer mellan 15 och 20 personer till varje träff. Men önskan är att ännu fler ska kunna delta – även de som inte har möjlighet att ta sig till lokalen själva.

– Vi skulle behöva volontärer som kan hjälpa till med skjuts. Det vore fantastiskt om fler ville bidra med lite av sin tid. Den här typen av verksamhet är ovärderlig, säger Birgitta Ytter.

Powered by Labrador CMS