STOLTA. Amelia Königsson och Teresa Haake, Enköping Pride.
STOLTA. Amelia Königsson och Teresa Haake, Enköping Pride.

Nu får Enköping sin första pridefestival

Nybildade föreningen Enköping Pride: ”Man ska våga vara sig själv i sin egen kommun”

Publicerad Senast uppdaterad

Pride – kampen för frigörelse började med upplopp

● Prideparader, som anordnas över hela världen, har sitt ursprung i Stonewallupproret i New York 1969. En polisrazzia mot hbtq-baren Stonewall inn ledde till kravaller som pågick under flera dagar.

● Händelsen räknas som en av vändpunkterna för hbtq-rörelsens kamp för frigörelse.

Källor: Amnesty, Sveriges Television

Den 24 augusti i år anordnas Enköping Pride. Det blir ett möte i Skolparken med musik, talare och andra aktiviteter. Detta avslutas till sist med en parad på gatorna i Enköping. Bakom arrangemanget står den nybildade föreningen Enköping Pride.

– Uppsala och Stockholm har sina pridefestivaler. Många som behöver det åker i väg. Men man ska våga vara sig själv i sin egen kommun, säger Teresa Haake, en av arrangörerna.

– Vi vill ha ett sammanhang där man kan träffa andra hbtq-personer, säger Amelia Königsson, som också tillhör arrangörerna.

Företag och föreningar som stöder budskapet inbjudes att sponsra evenemanget och får i gengäld visa upp sig och ha egna aktiviteter i Skolparken under mötet.

Det kommer mera

Förhoppningen är att det ska bli solsken och en ”färgsprakande fest”. Paraden är ändå bara början. Tanken är att den nya föreningen även i fortsättningen ska anordna mötesplatser för människor som ser sig som hbtqi.

– Tanken är att vi ska fortsätta vara en mötesplats. Framför allt för vuxna. Enköpings kommun har redan mötesplatser för unga och unga vuxna, säger Teresa Haake.

Tar inte ställning till lagändring

Enköping Pride har ”hbtq+ i fokus”. Syftet med prideparader brukar förenklat beskrivas som rätten att älska vem man vill. Det är också något som som samtliga riksdagspartier i Sverige tidigare har ställt sig bakom. Men nyligen har det visat sig att det inte riktigt är så enkelt när det kommer till politiska sakfrågor.

I april röstade riksdagen igenom den nya könstillhörighetslagen som bland annat innebär att åldern för att byta juridiskt kön ska sänkas från 18 till 16 år, med målsmans godkännande. KD och SD var emot lagändringen. Övriga riksdagspartier var för lagändringen men även inom de partierna fanns kritiska röster.

Enköping Pride tar som förening inte ställning i frågan.

– Vi har inte tagit ställning till den lagen, säger Amelia Königsson.

Enköping Pride e-postar sedan in ett förtydligande om vilka som får delta i arrangemanget.

– För att delta i Enköping Pride behöver man ställa sig bakom föreningens värdegrund, om allas lika värde och rättigheter. Det innebär dock inte att det kommer ske någon slags åsiktsregistrering eller utfrågning för att avgöra vem som har rätt att komma till Enköping Pride 24 augusti, utan vi utgår från att de som kommer till Enköping Pride också står upp för allas lika värde, skriver föreningen.

Powered by Labrador CMS