Joar Blå. Arkivbild.

Ombyggnad av Joar Blå dröjer till 2028

Ombyggnaden av Joar Blå försenas vilket orsakade debatt i kommunfullmäktige

Publicerad

Det här är en förtroendefråga. Varje gång det kommer upp så skjuts det upp

Neil Ormerod, Vänsterpartiet

Sedan en tid tillbaka har det funnits planer på att Joar Blå ska rustas upp och byggas om. Tanken är bland annat att museet och turistinformationen ska flyttas dit. Det ska i byggnaden även finnas ett kafé, en konsthall och mötesrum. När frågan togs upp i kommunfullmäktige i våras var planen att det nya Joar Blå skulle står klart 2026. Nu har den styrande koalitionen i Enköping flyttat fram planerna två år så att det ombyggda kulturhuset i stället ska vara klart till 2028. Det har fått Socialdemokraterna att reagera. Utöver att kulturen i Enköping blir lidande är förseningen även ett problem för personalen, enligt Socialdemokraterna. Nuvarande lokaler är "för varma sommartid och alldeles för kalla vintertid". Under våren ska det ha regnat in på biblioteket.

Linda Johansson (S) gjorde i kommunfullmäktige en utfrågning av kommunstyrelsens ordförande Peter Book (M). Hon undrade om tidsplanen den här gången kommer att hålla.

– Varför kan vi inte få svar om Joar Blå när ni styr i majoritet?, sa Linda Johansson i fullmäktige.

Peter Book svarade att det i våras inte fanns ekonomi för att börja med ombyggnationen.

– Vi bedömde att vi inte hade råd, sa han i kommunfullmäktige.

Han sa också att han inte kan garantera tidsplanen eftersom den är beroende av omständigheter som han inte kan kontrollera.

– Det ska upphandlas. Tekniska nämnden ska fatta sina beslut. Det jag kan säkerställa är att det kommer in i processen och att vi har ekonomi att renovera Joar, för det är vi politiskt eniga om att vi behöver göra, sa Peter Book i kommunfullmäktige.

Neil Ormerod, Vänsterpartiet, menade att det funnits planer på ett nytt kulturhus i Enköping åtminstone sedan 2006.

– Det här är en förtroendefråga. Varje gång det kommer upp så skjuts det upp, sa han.

Powered by Labrador CMS