De söta vetebullarna har gröpts ur, fyllts med mandelmassa och toppas här med nyvispad grädde.

Semlan – en söt och urgröpt historia

Fettisdagen infaller i år den 13 februari och är en av årets största högtider för bagerier i Sverige.
– Den är en av våra största bakdagar och från trettonhelgen fram tills påsk så erbjuder vi även våra Fredagssemlor som blivit väldigt omtyckta, säger Katarina Granström, bagare på Tammerfors Konditori.

Publicerad

Den traditionella semlan med sin söta vetebulle som fylls med fin mandelmassa och toppas med nyvispad grädde och en liten pudersockrad hatt, är fortsatt den populäraste semlan. Men andra varianter har de senaste åren, mycket tack vare Fredagssemlan, blivit alltmer populära bland semmelfantasterna på Tammerfors.
– Vår populäraste variant är pistagesemlan. Förrförra fredagen bakade vi en ny slags semla som vi kallade mormla – en blandning av morotskaka och semla med creme cheese och smak av kanel och lite lime. Det kändes passade då det ju var morotskakans dag på lördagen.

Linn Johansson, bagare och konditor på Tammerfors Konditori, med stora jästa degar, redo att bli semmelbullar.

Populära Fredagssemlor

För fyra år sedan var Katarina Granström med och startade den idag efterfrågade och mycket populära Fredagssemlan.
– Vi använder vår kreativitet i fråga om såväl smaker som utseende och det har blivit stort tryck och intresse för våra Fredagssemlor. Det är roligt att varje fredag från trettonhelgen fram till påsk, kunna erbjuda nya och spännande överraskningssemlor, säger hon.
Förutom pistage-, mormla- och wienersemlor så serverar konditoriet även andra smaker på semlorna så som päron, choklad, saffran och salted caramel.
– Jag och min kollega Linn pratar och diskuterar fram olika idéer – vi tar ofta intryck av våra egna favoritbakelser och gör om dem till olika mumsiga semlor.

"En gammal tradition som sitter långt inne för många"

En traditionell semla, så som de flesta av oss i Sverige är vana att äta den.

På fredagarna bakar de mellan femtio till hundra av Fredagssemlan och erbjuder därutöver även de klassiska, mini- vanilj- och wienersemlorna. De senaste åren har svenskarna ätit runt 6 miljoner semlor på självaste fettisdagen, och runt 80 miljoner semlor per år (runt 50 miljoner sålda, resten bakade i hemmen).
– Fettisdagen är en gammal tradition som sitter långt inne för många. I dag serveras och säljs semlor inte längre bara på semmeldagen utan vanligtvis från december fram till påsk.
Och som alltid så finns det de som tycker det är kul med lite nytänk – nya smaker och utseenden på semlorna, medan andra vill ha semlan på samma traditionella sätt den alltid serverats på.
– Vi har stor respekt för alla slags semmelätare och ser självklart till att det finns något för alla smaker och tycken!

Powered by Labrador CMS