Snusfabrik. GN Tobacco i Enköping.
Snusfabrik. GN Tobacco i Enköping.

Snusfabrik anmäld för arbetsmiljöproblem

GN Tobaccos snusfabrik får kritik för sin arbetsmiljö. Fackets skyddsombud ser bland annat problem med övervakning och bristande jämställdhet. Nu svarar företaget på kritiken.

Publicerad
Anmält. Enligt skyddsombudet upplever personalen obehag av att vara övervakade.
Anmält. Enligt skyddsombudet upplever personalen obehag av att vara övervakade.

Företaget GN Tobacco har en snusfabrik i samma område som Coops och Martin & Serveras lagerlokaler längs med E18. Fackförbundet Livs skyddsombud gjorde i maj en skyddsrond på fabriken. Enligt facket finns det stora brister i arbetsmiljön på företaget. Bristerna ska bland annat gälla ventilation och säkerhetsrutiner. Personalen upplever obehag av att vara övervakade och det saknas "arbetsrotation" och "jämställdhet". Fackets skyddsombud har anmält problemen till Arbetsmiljöverket.

Facket vill för tillfället inte svara på frågor om arbetsmiljöproblemen.

– Vi kommenterar inte pågående ärenden. Vi avvaktar arbetsmiljöverkets hantering av frågan, meddelar Lina Lystad, kommunikatör på Livs.

Roger Edblom, som är regionalt skyddsombud på Livs, kommenterar dock saken i tidningen Foodmonitor.

Självklart är det så att det finns områden som behöver förbättras.

Claes Löfgren, GN Tobacco

– Företaget har många nya migrationsärenden som jobbar där. Det vill säga att så länge de har ett jobb så får de vara kvar i landet. Så hur mycket tror du de protesterar?, säger Roger Edblom till Foodmonitor.

Claes Löfgren är projektledare för arbetsmiljöansvar på GN Tobacco. Han bekräftar att det är många utlänningar som arbetar på fabriken.

– Vi försöker hjälpa folk som kommer hit och behöver arbete, säger han.

Claes Löfgren säger att han generellt ser det som positivt att facket lyfter problem som finns på företaget och att företaget vill ha en dialog för att kunna lösa dem.

Skyddsombud

Den svenska arbetsmiljölagstiftningen bygger på att arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön och samverkar med sina arbetstagare för att åstadkomma en bra arbetsmiljö. Arbetstagarnas representant är skyddsombudet, eller arbetsmiljöombudet som det också kallas.

Ofta utser de fackliga organisationerna även regionala skyddsombud. Ett regionalt skyddsombud har samma uppgifter och befogenheter som övriga skyddsombud och företräder arbetstagare, oavsett facklig tillhörighet, på arbetsplatser där det saknas lokala skyddsombud.

Källa: Arbetsmiljöverket

– Självklart är det så att det finns områden som behöver förbättras, säger Claes Löfgren till Ena Håbo-Tidningen.

När det gäller kritiken om övervakning tycker han däremot att det är otydligt vad skyddsombudet egentligen menar.

– I alla företag jobbar man ju i en organisation där man har ansvariga för olika funktioner, en skiftledare eller liknande, säger Claes Löfgren.

Även kritiken om avsaknad av rotation och jämställdhet tycker Claes Löfgren är otydlig. Därför måste företaget först ta reda på vad problemen egentligen gäller.

– Det gör vi tillsammans med de fackliga parterna i samverkan, säger Claes Löfgren.

Nästa steg blir nu att Arbetsmiljöverket ska göra en bedömning av situationen på fabriken.

Powered by Labrador CMS