NY AKTÖR. Azam Hosseini, klinikchef i Västerås och Niklas Virta, vd på Aqua Dental.
TANDVÅRDSAKTÖR. Azam Hosseini, klinikchef i Västerås och Niklas Virta, vd på Aqua Dental.

Tandvård i Enköping får ny ägare

Tandvårdsföretaget My Dentist köps av konkurrenten Aqua Dental som utlovar fler tandläkare till kliniken i Enköping

Publicerad
TAR NER SKYLTEN. My Dentist i Enköping.
TAR NER SKYLTEN. My Dentist i Enköping.

Tandvårdsföretaget My Dentist, som bland annat finns i Enköping och Västerås, stängdes i november av från det statliga tandvårdsstödet. Avstängningen beror på att bolaget ska ha gett telefonförsäljare tillgång till sekretessbelagda uppgifter från Försäkringskassan. Försäkringskassan har också vid journalgranskningar kommit fram till att många onödiga behandlingar kan ha gjorts och därför krävt återbetalning på 3,8 miljoner kronor.

My Dentist överklagade beslutet. Företaget medgav brister men ansåg att avstängningen ”inte står i proportion”. Ärendet väntar på att avgöras i domstol.

Nu har det konkurrerande tandvårdsföretaget Aqua Dental köpt My Dentist. Det innebär att klinikerna kommer att drivas vidare oavsett hur det går i rättsprocessen. Rättsprocessen blir en fråga mellan de gamla ägarna och Försäkringskassan.

Aqua Dental utökar

Efter köpet av My Dentist har Aqua Dental 37 kliniker och cirka 800 medarbetare. Genom köpet får kedjan ytterligare 150 000 patienter.
Källa: Tandläkartidningen

– Jag vill inte förekomma den processen och det är mellan dom, men det jag vill understryka är att detta inte kommer påverka våra patienter som kan gå till tandläkaren som vanligt, säger Niklas Virta, vd på Aqua Dental.

Tandvårdsstöd är det statliga bidrag som bland annat gör att ungdomar får gratis tandvård, att vuxna kan få ett allmänt bidrag och att vissa sjuka och funktionsnedsatta kan få ett särskilt bidrag. Tandvårdsstödet är helt avgörande för att få ekonomi i ett tandvårdsföretag.

– Annars får man inte medel till att gå runt. Det är en förutsättning för att bedriva tandvård. Vi ska vara i framkant när det gäller efterlevande av regelverket, säger Niklas Virta.

Aqua Dental har sedan tidigare 25 tandvårdskliniker i Sverige. Med övertagandet av My Dentists 12 kliniker kommer att Aqua Dental att ha 37 kliniker. My Dentists kliniker kommer att byta namn, färg och form.

Vi ska vara i framkant när det gäller efterlevande av regelverket

Niklas Virta, vd på Aqua Dental

Niklas Virta säger att Aqua Dental också har ambitionen att tillföra fler specialister inom tandvården, förbättra tillgängligheten och korta köerna. Att erbjuda tandvård intill butikslokaler gör att människor lättare kan hitta till tandvården. Om människor har problem med tänderna kan det leda till andra typer av hälsoproblem, till exempel ökar det risken för att drabbas av hjärtinfarkt.

– Munnen är en del av kroppen. Det kan få stora hälsokonsekvenser om man inte får hjälp med munnen, säger Niklas Virta

Powered by Labrador CMS