Bokaktuell. Saga Stigsdotter i Bålsta.
Bokaktuell. Saga Stigsdotter i Bålsta.

Bålstabo skrev bok om farligt förhållande

Bålstabon Saga Stigsdotter har skrivit romanen "Överträdelsen" om en destruktiv kärleksrelation mellan två kvinnor.

Publicerad Senast uppdaterad
Omslag. 'Överträdelsen' av Saga Stigsdotter'.
Omslag. "Överträdelsen" av Saga Stigsdotter.

Saga Stigsdotters bok "Överträdelsen" handlar om den unga kvinnan Lydia som arbetar som tidningsbud och lider av psykisk ohälsa. Lydia hamnar i ett kärleksförhållande med konststudenten Bernance som bor i en fin lägenhet på Östermalm där det finns dyra viner och mängder av vackra klänningar. Relationen blir med tiden mer och mer ojämlik och ofrivillig.

– Jag har haft egna destruktiva relationer med kvinnor, säger Saga Stigsdotter.

Boken är till viss del inspirerad av hennes egna erfarenheter. Saga Stigsdotter bor nu i Bålsta tillsammans med sin man. Men hon är uppvuxen på Östermalm i Stockholm. Hennes föräldrar flyttade in i stadsdelen och passade inte riktigt in. Saga Stigsdotter kände därför en sorts utanförskap, samtidigt som hon fascinerades av lyxen i klasskompisarnas stora våningar med stuckaturer i taken och kakelugnar.

Jag har haft egna destruktiva relationer med kvinnor.

Saga Stigsdotter, författare

– Det fanns sociala koder och jag kunde inte anpassa mig, säger hon.

Det var också en mycket prestationsinriktad miljö där barnen jämfördes med varandra. Saga Stigsdotter kom i stället att arbeta som telefonist på olika företag. När hon var 28 år, 2017, arbetade hon på ett företag där hon inte trivdes. Hennes man frågade vad hon egentligen skulle vilja göra. Det var då hon började undersöka möjligheterna att bli författare.

Saga Stigsdotter studerar nu på Författarskolan i Lund, dit hon veckopendlar. En mer närliggande författarutbildning finns i Håbo kommun på folkhögskolan Biskops-Arnö. Dit har Saga Stigsdotter tidigare ansökt men inte kommit in. Men författarskolan i Lund är på högskolenivå och kan ge en magisterexamen.

Saga Stigsdotter har tidigare skrivit erotiska noveller. Det är något hon gärna vill fortsätta med, vid sidan av romanskrivandet. Där skildrar hon positiva kärleksrelationer i stället för destruktiva.

– Det är en väldigt positiv värld, säger hon.

Powered by Labrador CMS