Tappar upp ännu en fest. Micke Eklund med vänner laddar för en ny upplaga av Bryggerifesten. 26–27 juli är det dags.

Klart: Då hålls sommarens Bryggerifest i Enköping

Den populära Bryggerifesten i Enköping kommer tillbaka i sommar. Nu är datum spikat: 26–27 juli. ”Det blir lokal dryck, mat och musik”, säger arrangören Micke Eklund som driver Kesuddens Hantverksbryggeri.

Publicerad Senast uppdaterad

Ölentusiasten startade bryggeriet 2017 med hjälp av några vänner.

– Bryggeriet är en perfekt hobby för mig. Jag älskar det och tror att det till stor del är just för att det enbart är en hobby, säger han.

"Inga krångligare öltyper"

Bryggerifesten 2022.

Intresset för den lokala producentens är stort och många är på och vill samarbeta.

– Grejen är att jag är nöjd med att jobba heltid som IT-konsult och deltid på bryggeriet. Jag brygger runt tio gånger per år samt har ölprovningar i slutna sällskap ett par gånger i månaden. Det passar mig utmärkt!

Bryggeriet i Enköping tillverkar runt tio olika sorters öl.

– Vi täcker i princip hela spannet med allt från ljus lager, IPA, till någon lite mörkare och någon lite syrligare sort. Jag vill kunna erbjuda något för de allra flesta och svänger mig inte med några krångligare öltyper.

Ölfest med lokala foodtrucks och live musik

Kesuddens brygger cirka 4 000 liter öl om året och brukar tillverka runt tio olika ölsorter.

Kesuddens Hantverksbryggeri tillverkar årligen runt 4 000 liter öl, varav runt 3 000 går till den årliga bryggerifesten som hålls på Hamnverkens innergård, i anslutning till bryggeriet. 

– Vi arrangerade den första Bryggerifesten 2019 med fokus på lokal dryck, mat och musik. Med uppehåll under pandemin, blir det i år för fjärde gången.

Bryggerifesten har blivit väldigt uppskattad och lockar besökare i alla åldrar.

– Eftersom vi är ett gäng killar och tjejer i 50-årsåldern som arrangerar den, så hade vi just den åldern som fokusgrupp men idag har vi från besökare från 18 år och upp.

Kesuddens Hantverksbryggeri söker nu alla tillstånd för festen och kommer vartefter att lägga upp information på hemsidan.

– Vi planerar att ha Bryggerifesten den sista helgen i juli, 26–27. Liksom förra året så kommer vi nog att ha några foodtrucks samt levande musik både på innergården och i vår inomhuspub.

Lite av en hemvändarfest

Bryggerifesten har blivit lite av en hemvändarfest där man uppskattar och förväntar sig samma traditioner från år till år.

– Vi behåller så klart sånt som funkat bra men jag gillar också lite nytt så vi får se vad vi får till i år, säger han med ett leende.

Micke Eklund är som han själv beskriver det, den som ”håller i dirigentpinnen” men han belyser att det är många viktiga spelare med i processen att få bubblorna i ölet att stiga och smaken att sitta. 

– Tillsammans är vi ett litet kooperativ på tio till femton polare och jag skulle inte klara mig utan dem. Vi hade en fin vänskap till att börja med och bryggeriet och ölet binder oss ytterligare samman.

Powered by Labrador CMS