Pricksäker. Som 17-åring blev Tilde Ottosson från Enköping svensk juniormästare. Här syns hon med sin barebow, som är den klassiska, något mindre pilbågen.

Enköpingstalangen spänner bågen och siktar mot VM

Redan som 17-åring tog Tilde Ottosson från Enköping alla möjliga juniorguld i bågskytte, svenskt juniorrekord samt guld i senior-SM. Nu hägrar junior-VM i Kanada.

Publicerad

– 2022 var ett fantastiskt år då mycket hände väldigt snabbt. Jag vann flera guld och tog svenskt juniorrekord, vilket jag fortfarande håller, men efter allt som hände så blev det lite tufft mentalt. Jag är nu på väg tillbaka och kommer att delta i några SM-tävlingar i sommar men har huvudfokus på junior-VM i Kanada i september, säger den 18-åriga bågskyttestjärnan.

Tilde Ottosson såg en bågskyttefinal på tv och inspirerades till att själv börja.

Tilde Ottosson pluggar sitt tredje år på bågskyttegymnasiet i Hallsberg, där hon även är tränare för en grupp 7–16-åringar.

– Jag trivs väldigt bra i klubben Järnvägen och det har varit ett nöje att träna och följa ungdomarna i min grupp, där två av dem tagit varsitt guld i U16-klassen. Känns kul att se dem göra en liknande resa som jag själv gjort.

Vad som händer efter studenten är ännu oklart.

– Kommer jag tillbaka till Enköping så vore det kul att få hjälpa till i klubben där, men det beror på vilket universitet jag kommer in på. Jag hoppas få stanna i Örebro då klubben här är fantastisk.

Det återstår att se vad som händer, men en sak är klar – nu satsar Tilde Ottosson allt på VM.

– Ja, det är storsatsning nu på VM i Kanada. VM har alltid varit en superdröm för mig. Jag satsade redan för två år sedan men då räckte det inte till och jag var så ung då. Jag håller tummarna för att det går bättre nu. 

Uttagningarna för junior fält-VM börjar i maj och pågår i två månader.

Tilde Ottosson fyller 19 år i år och är junior till det att hon blir 21. Hon får däremot tävla även i elit.

– I höstas åkte jag på EM. Det blev en nytändning. Jag tog individuellt brons och i mix, där jag skjuter med en partner, tog vi silver i juniorklass. Det kändes bra. Kvalgränsen till årets VM är dock högre än förra året och en stor utmaning men jag hoppas kunna nå goda resultat.

Powered by Labrador CMS