Stort och smått. Stina Wirséns utställning på Åbergs museum.
Stort och smått. Stina Wirséns utställning på Åbergs museum.

Barnböcker är svår konst på stort allvar

Stina Wirséns bilderbokskonst visas nu på Åbergs museum i Bålsta

Publicerad Senast uppdaterad
Läs i bok. Inuti den stora boken finns en läshörna med böcker och kuddar.
Läs i bok. Inuti den stora boken finns en läshörna med böcker och kuddar.

En katt och en fågel skaffar barn tillsammans. Två ägg kläcks och blottar två välskapta barn. Men det tredje ägget är tyst. Och tomt. Bara en liten fjäder ligger längst ner i det tomma skalet. En vacker blå fjäder. Doktorn, en hund, berättar att det ibland händer att ägg är tomma. Att det inte blev en bebis fast man ville.

Ovanstående är en scen ur Stina Wirséns bok "Vem finns?". "Vem-böckerna" skildrar allvarliga ämnen genom mänskliga djur i drömlika fantasiberättelser. Utöver själva läsupplevelsen kan böckerna även fungera som en sorts diskussionsunderlag för svåra ämnen som engagerar barn.

"Vem-böckerna" är en del av innehållet i Stina Wirséns utställning med bilderbokskonst på Åbergs museum. Utöver bilder finns här även ett stort gosedjur, en så kallad nallegris och ett enormt bokomslag. Innanför bokens pärmar finns en liten läshörna med kuddar och några av böckerna.

Färg och form. Klättervänlig skulptur i Stina Wirséns utställning.
Färg och form. Klättervänlig skulptur i Stina Wirséns utställning.

Stina Wirsén har även skapat bilder till berättelser skrivna av andra. Exempelvis har hon illustrerat ett flertal brokiga barnböcker skrivna av hennes mor Carin Wirsén. Även teckningar från det sammanhanget ingår i utställningen.

Några av verken i utställningen är mer en lek med färg och form och betraktaren får själv fundera vad det föreställer. På golvet vilar en gul och rosa varelse med suddiga ansiktsdrag. Rolig att klättra på är den i alla fall, visar ett barn när Ena Håbo-Tidningen besöker utställningen.

Utställningen är ett litet urval av av Stina Wirséns barnbokskonst. Hon är enligt databasen Libris upphovsman till 458 böcker. Utöver barnkultur har Stina Wirsén även gjort illustrationer för en vuxen läsekrets i bland annat Dagens Nyheter. Men den här gången visas den svåra konsten. Att teckna för en vuxen publik är enligt Stina Wirsén enklare.

Utställning: Stina Wirséns bilderbokskonst

Plats: Åbergs museum, Kalmarvägen 10, Bålsta

Tid: Mån–sön: 11.00–16.00

Pris: Vuxna 120 kr, barn 70 kr (3–15 år, under 3 år gratis)

Utställningen visas till och med den 31 mars 2024

Powered by Labrador CMS