Träffsäkra. Dart är på frammarsch i Sverige och Bålsta Dart Club satsar på att bli fler. Från vänster Patric Stjernström, ägare av Bowlroom, och Mattias Rehn, ordförande Bålsta DC.

”Dags att börja ta dart på allvar”

Bålsta Dart Club vill växa.
– Den 10 februari bjuder vi in nybörjare till en gratis prova-på cup, säger Mattias Rehn, ordförande i Bålsta DC.

Publicerad Senast uppdaterad

Lördagen den 10 februari kan man komma helt oanmäld till Bowlroom och gratis delta i en prova-på cup som pågår mellan klockan 12 och 15.

– Det är ett bra sätt att bekanta sig med spelet och man behöver inte ha med sig någonting – pilar finns att låna på plats, säger Mattias Rehn.

Från klockan 15 så hålls därefter en cup för mer erfarna spelare, för en deltagarkostnad på 100 kronor. 

Uppskattat samarbete

Dartklubben i Bålsta har fem professionella darttavlor uppsatta på Bowlroom, vilka byts ut vartefter vid behov. Samarbetet mellan dartklubben och Bowlroom är uppskattat från båda partner.

– Dart är på frammarsch och jag är glad över samarbetet med Bålsta DC. De är oftast här tisdag och torsdag kvällar för att spela och tävla. Det har blivit ett både trevligt och uppskattat inslag i Bowlrooms övriga verksamhet med bowling och shuffleboard, säger Patric Stjernström, ägare av Bowlroom. 

Pilkastning på hög nivå Sammandrabbning förra tisdagen där Superligan spelade mot SSDC och Bålsta DC:s Div2 lag spelade mot Engelen.

Hoppas rekrytera nya spelare

Bålsta DC har i dag runt 40 medlemmar, varav cirka 35 aktiva.

– Vi har fin gemenskap i klubben med medlemmar från 16 år upp till över 60 och hoppas att i vår pågående satsning kunna nå ut och rekrytera nya spelare till oss, inklusive tjejer, som det tyvärr är få av i klubben, säger ordföranden.

Just nu är seriespelet i full gång och Bålsta DC spelar och tävlar inom Stockholmsserien som anordnas av Stockholms Dartförbund.

– Bålsta DC spelar med fyra lag i seriespelen: två lag i division 3, ett lag i division 2 samt ett lag i Superligan som är Stockholms högsta serie. Vi är stolta över våra många duktiga spelare, däribland Björn Lejon, landslagsspelare. Vi har också några spelare till och från i en utvecklingsgrupp som hålls av landslaget.

Digitalisering lockar

Det har skett strukturerade elitsatsningar där pub och pint har ersatts med träningskläder och hård och seriös träning

Seriespelen är halvårsvis och pågår fram till sommaren. Det blir ett uppehåll under högsommaren och så drar nästa seriespel i gång under sensommaren fram till jul. Kortare uppehåll hålls även för nationella tävlingar som anordnas av Sveriges Dartförbund som exempelvis Riksserien där man även tävlar mot andra klubbar runtom i Sverige.

Darten är en sport som just nu utvecklas snabbt i Sverige såväl som andra delar av världen.

– En tidigare bromsande faktor har varit att man måste vara bra på att räkna, och räkna på ett speciellt sätt. Det har gjort att många inte vågat. Nu är allt digitaliserat vilket har gjort darten mer lättillgänglig och lockande, säger Mattias Rehn. 

Sporten är att räkna med

Pilkastning har för många förknippats med festligt häng på pubben. Där har det hänt mycket, menar ordföranden i Bålsta DC. 

– Kasta pil görs fortfarande ibland i sammanhang med en pint. Det har skett strukturerade elitsatsningar där pub och pint har ersatts med träningskläder och hård och seriös träning. Det är kul och välförtjänt för alla som satsar. Världsmästaren i dart gick senast hem med en prissumma på runt 6,7 miljoner kronor – det visar att sporten är att räkna med och att det är dags att börja ta dart på allvar!

Powered by Labrador CMS