Stor glädje och spänning bland artisterna inför Funkisfestivalen på torsdag den 29 februari.

Funkisfestivalen i Håbo – bidrar till mycket glädje

Den 29 februari är det dags för Funkisfestivalen 2024 på Fridegårdscenen i Bålsta.
– Det är en musiktävling för de med funktionsnedsättning där de artisterna sjunger låtar de själva valt. Både medverkande och arrangörer är förväntansfulla inför torsdagen, säger Sofie Gagnfors, samordnare på Daglig Verksamhet.

Publicerad

Den nationella musiktävlingen arrangeras av Håbo kommun för personer med funktionsnedsättning som är 15 år eller äldre.
– Funkisfestivalen arrangeras mer specifikt av Daglig verksamhet, Ung Håbo och Håbo kulturskola. Det känns fantastiskt roligt att få göra detta här, och vinnaren kommer sedan att gå vidare i tävlingen till semifinalerna på Nalen i Stockholm den 9 och 10 april, säger Jennifer Martins, enhetschef på Ung Håbo.

11 artister tävlar i Håbo

Alexander Ekerum och Nathalie Wadenhög ser fram emot tävlingen på torsdag.

Det är första gången som Håbo medverkar i den nationella tävlingen och stämningen bland artisterna är på topp:
– Det känns jättebra, jag är jättetaggad och hoppas att jag kniper en finalplats. Då ska jag berätta det för min mamma som kommer att bli så glad, säger Alexander Ekerum.
Nathalie Wadenhög är en annan artist som ska uppträda och hon är lite pirrig inför tävlingen.
– Ja, jag är lite nervös men det ska bli roligt. Jag ser fram emot att min kusin Hanna och pappa ska komma och titta.
Sammanlagt så tävlar alltså elva artister i Håbo med egenvalda låtar och de ackompanjeras av ett band bestående av musiker från Kulturskolan och Ung Håbo. Artisterna har under en längre tid varje vecka tränat sång och scenuppträdande för att förbereda sig inför den stora dagen på torsdag den 29 februari.

En gratis musikfest för alla

Funkisfestivalens jury i Håbo består av fyra lokala medlemmar: Peter Bodström, låtskrivare och producent, Hedvig Lindahl, svensk landslagsmålvakt, Roger von Walden, politiker och ordförande i socialnämnden samt Josefine Svensson, representant från tävlingens målgrupp.
– Alla är välkomna att komma och titta på musiktävlingen. Funkisfestivalen är helt gratis och man kan komma oanmäld och det är först till kvarn som gäller i fråga om lokalens runt 250 sittplatser, säger Sofie Gagnfors.
Man har tidigare haft musiktävlingar i kommunen men i mindre format.
– Vi har en stor brist på fritidsaktiviteter för just den här målgruppen, och det ligger till grund för detta. Musik en generellt en gemensam knutpunkt och bidrar till mycket glädje, framför allt hos den här målgruppen, säger hon.

Tacksamma för allt stöd

Funkisfestivalen som är ett mycket större evenemang än man genomfört tidigare år, och flera lokala företag och verksamheter sponsrar tävlingen.
– Tack vare Sparbanken Enköping så får alla våra deltagande artister bussresa, middag och biljett till  så vi kan åka och stötta vår vinnare i semifinalen. Vidare så sponsrar Ica Maxi oss med dryck och snacks i Green Room samt ett glas alkoholfri päroncider till alla i publiken på tävlingen i Bålsta. Lions bidrar också med blombuketter, vandringspokal och ramar till diplomen. Många vill vara med och stötta detta och vi är så oerhört tacksamma för det! säger Sofie Gagnfors.

Powered by Labrador CMS