Uppskattat återbruksprojekt Från vänster: Gisele Björklund och Malin Åsander från ÅVC samt Bengt Söderqvist, nöjd återbrukare.

Här får gamla föremål nytt liv

Att återbruka ger stor miljövinst och pengar kvar i plånboken.
– Många tänker slänga när de tänker på återvinningscentralen – vi tänker resurser, säger Malin Åsander, driftansvarig på ÅVC Västerskog.

Publicerad

ÅVC har ett tält uppsatt på centralen – Skattkammaren, där man kan lämna in saker som sedan skänks bort.
– Håboborna är väldigt duktiga på att lämna de saker de inte själva vill ha och återanvända. Jag sticker ut hakan nu, men vill påstå att vi är en av de cirkuläraste kommunerna i Sverige, säger hon.

Inspirera till återbruk

På ÅVC sorterar man sakerna som skänks för att sedan ställa ut majoriteten av dem där eller i Bålsta centrum. Skyltfönstret i centrum är en möjlighet att inspirera och uppmuntra invånarna till återbruk och dag i månaden öppnar ÅVC upp lokalen och skänker sakerna som står på display.
Nyligen var Malin Åsander och några medarbetare i centrum och skänkte bort de sakerna de hade i skyltfönstret.
– Att sätta gamla föremål i ett nytt sammanhang gör att de får ett nytt liv. Vi hade som vanligt långa köer och glada besökare som gick hem med nygamla fina saker, säger Gisele Björklund, driftpersonal på ÅVC.

Skatter av olika slag i ÅVC:s Skattkammare.

Uppskattat projekt

I två års tid har man tillsammans med Bålsta Centrum genomfört projektet och intresset och uppskattningen från allmänheten är stor.
Bengt Söderqvist var på plats när ÅVC delade ut de skyltade föremålen.
– Det här är en av de bättre sakerna med Håbo kommun! Det är välorganiserat och personalen är fantastisk! Jag brukar både lämna grejer hos Skattkammaren och däremellan hämta, säger han.
Malin Åsander ler åt berömmet.
– Vi är väldigt stolta över vårt återbruksarbete men dåliga på att själva säga det. Det görs möjligt tack vare Bålsta Centrum som i sitt hållbarhetsarbete upplåter lokal till oss. Vi samarbetar också med Fritidsbanken, socialförvaltningen och kommunens förskolor.

"Avfall ska ses som en resurs"

ÅVC jobbar mot 2025 visionen att alla i kommunen då ska ha god kännedom om avfallsminimering och en avfallshantering utan miljöpåverkan.
– Avfall ska ses som en resurs och det vill jag påstå att vi är på god väg med!
En liten del av sakerna i Skattkammaren sorteras och det är inte alltid de finaste och bästa sakerna som körs ned till skyltfönstret utan ofta saker som stått ett tag på ÅVC.
Daglig verksamhet kör sakerna till Bålsta Centrum där de på ett trevligt sätt arrangeras i skyltfönstret av personalen på ÅVC.
– Det handlar om en massa fina, udda och roliga saker. Ofta kikar folk in något särskilt de vill ha och kommer sedan tillbaka och köar när det är utskänkningsdags, säger Gisele Björklund.
ÅVC har information, tips och råd om sortering och återvinning på kommunens hemsida samt i avfallsappen, som kan vara till stor hjälp.
– Vi finns också på plats på centralen och hjälper till och svarar på frågor.
Nästa utlämning i centrum sker den 3 april mellan klockan 12 och 16.

Powered by Labrador CMS