Dukdags. Aydan Öhlén öppnar Skafferi Mazarin.
Dukdags. Aydan Öhlén öppnar Skafferi Mazarin.

Hon öppnar sitt skafferi i Gamla Bålsta

Catering, butik och till en början även kafé och lunchrestaurang. Aydan Öhlén håller alla dörrar öppna i sitt nya matställe i Gamla Bålsta.

Publicerad
Skyltat. Aydan Öhlén öppnar Skafferi Mazarin i Gamla Bålsta.
Skyltat. Aydan Öhlén öppnar Skafferi Mazarin i Gamla Bålsta.

På Stockholmsvägen i Bålsta, vägg i vägg med Röda Korsets lokal, har nyligen Skafferi Mazarin öppnat. Aydan Öhlén har många idéer om vilken sorts matställe det ska bli. Först och främst erbjuder hon catering, alltså matleveranser till sällskap, och mat åt förbokade sällskap i Skafferi Mazarins lokal. Det finns också en butikshylla med bland annat egenproducerad sylt och saft. Tanken är att hon snart också ska kunna erbjuda matlådor åt privatpersoner. Just nu har hon också kafé och lunchservering för att komma i gång och visa upp verksamheten.

– Men det är catering jag vill hålla på med, säger hon.

Nu under julen är det vissa som inte själva har tid till bakande och korvstoppande och därför vill beställa hem färdiglagad julmat till firandet.

– Julaftonscatering har jag börjat få bokningar på, säger Aydan Öhlén.

Självplock. På butikshyllan finns bland annat saft och sylt. Mycket av råvarorna har Aydan Öhlén och hennes släktingar plockat själv.
Självplock. På butikshyllan finns bland annat saft och sylt. Mycket av råvarorna har Aydan Öhlén och hennes släktingar plockat själv.

Skafferi Mazarin ska annars inte ha någon särskild inriktning på maten. Det kommer att erbjudas svensk husmanskost, men också andra sorters mat. När det gäller bakverk kommer det att finnas traditionellt surdegsbröd men också amerikanskt inspirerat fika så som muffins med glasyr och småkakor med choklad.

Det som är lite speciellt är däremot att Aydan Öhlén använder många råvaror som hon själv har odlat eller som hon själv, eller släktingar, plockat i skogen. Hon gör till exempel kantarellsoppa på kantareller hon själv plockat.

På butikshyllorna finns blåbärssylt, lingonsylt, rabarbersaft och fläderblomssaft som Aydan Öhlén själv har gjort med hjälp av det som den egna odlingen och skogen kan erbjuda.

– Jag odlar mycket hemma, säger hon.

Namnet Skafferi Mazarin

Aydan Öhlén har fyra åsnor varav den yngsta heter Mazarin och har gett namnet till det nya matstället.

Aydan Öhlén är uppväxt i en restaurangfamilj. Hennes föräldrar drev Bålsta Gästgivaregård under mer än 30 års tid. Aydan Öhlén har själv under åren haft flera olika verksamheter inom restaurang- och kafébranschen. Under fem års tid hade hon ett kafé i Kungsängen i Upplands-Bro kommun. Senast har hon drivit värdshuset i Lövstabruk i Tierps kommun. Men det var inget hon ville fortsätta med.

– Det var mycket turister på sommaren. Sedan var det helt tomt, säger Aydan Öhlén.

Som Bålstabo var det för långt att dagpendla och hon trivdes inte så bra att hon skulle vilja bosätta sig i Lövstabruk för gott. Därför startar hon på nytt verksamhet i Bålsta. Hon vet att det är en hård bransch. Det kan bära eller brista.

– Det blir spännande. Funkar inte det här får jag hitta på något annat. Men lokalen är bra. Man kan anpassa sig efter läget, säger Aydan Öhlén.

Powered by Labrador CMS