Besvikna. Sommarjobbaren Isabel och Madelen som är kioskansvarig, framför luckan som bröts upp vid inbrottet.

Inbrott och förstörelse stängde kiosken: ”Sorgligt att se röran”

Kiosken i Kalmarsand hade inbrott den 1 augusti och Håbo FF som driver den blev av med varor värda motsvarande omkring 100 000 kronor. – Som om det inte var nog med stölden så valde inbrottstjuvarna att förstöra allt i kiosken innan de gick, säger Madelen Öberg, kioskansvarig på Håbo FF.

Publicerad
Sönderbrutet. Luckan som inbrottstjuvarna lyckades ta sig in genom, trots två tunga lås.

Den 1 augusti satt Madelen Öberg och drack sitt morgonkaffe när telefonen ringde och sommarjobbaren Isabel, som skulle öppna kiosken, ringde och meddelade vad som hänt.

– Inbrottstjuvarna hade klippt eller sågat upp de tunga låsen på luckan till kiosken, tömt dryckeskylen, hyllorna och allt vi hade på lager i form av godis och chips. De hade även öppnat frysen, dragit ur alla sladdar så all glass och annat innehåll var förstört. Avslutningsvis hade de sprejat ketchup i lokalen och tömt en pulversläckare över allt. Nästan allt blev förstört, säger Madelen.

Isabel blev chockad av synen som mötte henne.

– Hjärtat bultade när jag insåg vad som skett. Kändes konstigt och sorgligt att se röran där inne, säger hon.

Madelen och Isabel konstaterar att för att få ut alla tunga drickor så måste gärningsmännen ha varit minst två. 

– De måste ha haft ett större fordon på plats för att få med allt. Här fanns ju inga pengar men de tog istället en massa drickor, snacks och även två högtalare. 

Varor för 100 000 kronor

Sammanlagt stals varor för omkring 100 000 kronor och inredning och all elektronik måste ersättas. Där fanns totalt fem olika kyl och frysar, korvlådan samt två mikrovågsugnar. 

– Vi plockade ut det lilla som gick att rädda ur kiosken och nu ligger det på kommunen att tömma lokalen, sanera och byta ut all elektronik, säger Madelen.

Håbo FF har sedan förra året ett treårskontrakt med kommunen där de ansvarar för strandkiosken under sommarsäsongen, samt att de håller rent i omklädningsrummen, på toaletterna och stranden.

– Håbo FF har som uppdrag att se till att det finns ungdomar som jobbar i kiosken hela sommaren. Vi ansvarar för verksamheten och kommunen betalar för sommarjobben. I år har vi sammanlagt haft 26 ungdomar som jobbat. När inbrottet skedde var det två veckor kvar av säsongen. Isabel som skulle ha jobbat i kiosken då har istället fått möjlighet att arbeta den resterande tiden på en annan av kommunen tilldelad plats.

– Vi har bommat igen kiosken nu. Förhoppningen är så klart att kommunen ska ha fått färdigt kiosken till nästa sommar så vi kan återuppta vårt uppdrag med det blir tyvärr mycket för dem att rodda med, säger Madelen. 

Vandaliserat. När Isabel kom till jobbet på tisdagen möttes hon av denna syn.
Powered by Labrador CMS