Livlös. Lifvs obemannade butik i området Bista i Bålsta.
Livlös. Lifvs obemannade butik i området Bista i Bålsta.

Obemannad butik i Bålsta saknar livstecken

Företaget Lifvs fick stor uppmärksamhet med sina obemannade butiker i bland annat Bålsta. Nu är företaget i konkurs. Framtiden för butiken i Bålsta är oklar.

Publicerad Senast uppdaterad

Storekey AB

Ägaren till Lifvs-butikerna, Storekey AB, är i konkurs sedan den 24 augusti 2023.

År 2021 hade företaget en omsättning på drygt 20 miljoner och gjorde en förlust på drygt 32 miljoner.

Storekey hade samma år 20 anställda.

Källa: Hitta.se

Lifvs öppnade sin första matbutik i Bålsta 2019 och väckte då stor uppmärksamhet. Butikerna saknade personal på plats och kunderna fick betala med hjälp av en mobilapp.

Lifvs butik i området Bista i Bålsta saknar i dag inte bara bemanning utan även varor. På dörren sitter en lapp om att företaget söker franchisetagare. Ägaren till butiken, Storekey AB, är satt i konkurs på egen begäran sedan i augusti.

Konkursförvaltare är Petter Vaeren på 7wise Advokatbyrå. Han försöker nu hitta en köpare till konkursboet. Han meddelar att tekniken, som möjliggör de obemannade butikerna, har sålts. Han letar fortfarande efter en köpare till de obemannade butikerna.

De franchisetagare som redan funnits i vissa Lifvs-butiker har erbjudits nya avtal hos den som köpte tekniken. Vem köparen är vill Petter Vaeren inte berätta för tillfället.

– Det kan jag inte avslöja just nu, meddelar han.

Petter Vaerens arbete med Lifvs-butikerna beräknas hålla på cirka ett år till.

Att Lifvs-butikerna i Bålsta har misslyckats innebär inte att konceptet med obemannade butiker har försvunnit. Enligt Dagens Industri finns omkring 150 obemannade matbutiker i landet och bara Ica har lika många till på gång. Coop satsar på obemannat i olika former och även Axfood har lanserat ett pilotprojekt inom Tempo-kedjan. Ica har dock kommit längst av de stora.

Ica har flera obemannade butiker med namnet "Ica ToGo". Det är inte heller bara ett koncept för landsbygden, som tidigare varit fallet. Exempelvis öppnar en ny obemannad Ica-butik snart i Kopparlunden i Västerås.

Powered by Labrador CMS