Klubben P2 i Enköping håller till i Unitums lokaler och brukar ha runt 30 barn på träningarna, två dagar i veckan.
Klubben P2 i Enköping håller till i Unitums lokaler och brukar ha runt 30 barn på träningarna, två dagar i veckan.

P2 – Enköpingsklubben som växer med framgång: ”De ska ha roligt”

När brasiliansk jiu jitsu startade upp för barn i Enköping 2018 så hade gruppen bara runt fem medlemmar. I dag har den närmare 50.
– Intresset för sporten växer och våra barn är så duktiga: i Nordic Open stod 14 av 18 av dem på prispallen! säger Espen Kihlman, huvudtränare för barngruppen.

Publicerad Senast uppdaterad

Nordic Open är den största svenska barntävlingen i BJJ (brasiliansk jiu jitsu) och i oktober tog klubben P2:s deltagare tolv silver och två brons.

– Många av dem tävlade för första gången. De representerade föreningen på ett fantastiskt sätt – vi är väldigt stolta! säger Espen Kihlman. 

Espen Kihlman instruerar två ungdomar på mattan i brasiliansk jiu jitsu.
Espen Kihlman instruerar två ungdomar på mattan i brasiliansk jiu jitsu.

Engagerade instruktörer

Barngruppen är för killar och tjejer i åldrarna 6 till 16.

– Vi har vanligtvis runt 30 barn på träningarna och delar upp dem i en grupp för barn och en för ungdomarna.

Att klubben har så många framgångsrika medlemmar tror han delvis har att göra med att sporten växer i Sverige men också att klubben har duktiga och engagerade instruktörer.

– Vi har runt sex instruktörer idag och de är alla oerhört kompetenta, lyssnar in barnen samtidigt som de utövar sportens disciplin. BJJ är en kampsport och man kör tills någon ger upp. 

"Viktigt att barnen lär sig att förlora och hantera det"

I BJJ ägnar man sig åt markkamp, alltså brottning med lås, strypningar och nedtagningar, men inga slag eller sparkar får utföras.

Den 3 december tävlar från vänster Lukas, Max, Noah och Dinah i brasiliansk jiu jitsu i Dublin, i tävlingen European Kids.
Den 3 december tävlar från vänster Lukas, Max, Noah och Dinah i brasiliansk jiu jitsu i Dublin, i tävlingen European Kids.

– Antingen vinner man eller så förlorar man. I BJJ är det viktigt att barnen lär sig att förlora och hantera det – de som gör det kan gå långt. Viktigt är också att sporten enbart får utövas på mattan under träning eller tävling; ingen annanstans!

Träningen är tveklöst fysisk men även psykisk.

– Det är en fantastisk träningsform för den personliga utvecklingen. Man får en djup förståelse för den egen kroppen och hur den kan användas och det ger självförtroende. De flesta i barngruppen tävlar, framför allt bland de äldre. Men det finns även de som enbart tränar.

Tävlar i Dublin

Klubben P2 är den enda BJJ-klubben i Enköping och man jobbar hårt för att hålla nere terminsavgifterna så alla ska ha möjlighet att komma och träna.

Espen Kihlman var med när gruppen startades som en av flera pappor som brann för sporten. Han jobbar helt ideellt på klubben vid sidan om sitt heltidsjobb och familj.

– Att få följa barnen och se deras utveckling är betalning nog, säger han och ler. 

I december ska fyra äldre klubbmedlemmar till Dublin och tävla i BJJ i EM. 

– Vi håller tummarna för dem! Klubben försöker investera så mycket det går i sina medlemmar. De ska ha roligt i klubben, kunna växa och utvecklas så långt det går. Vårt mål är att bli en av de bästa klubbarna i Sverige.

Powered by Labrador CMS