Kommunalt. Håbo kommunhus. Arkivbild.
Kommunalt. Håbo kommunhus. Arkivbild.

Personlig assistans i Håbo kan privatiseras

Beslut tas av politikerna i januari

Publicerad Senast uppdaterad

Detta har skett i andra kommuner med katastrof som följd

En av de berörda, som vill vara anonym

På grund av det ekonomiska läget i Håbo kommun så har politikerna i socialnämnden gett tjänstemännen i uppdrag att utreda möjligheten att överlåta driften av den kommunala assistansen till en extern utförare. Beslut kring detta kommer att tas på socialnämndens möte den 23 januari.

Personlig assistans innebär att människor med funktionsnedsättningar, som inte är i pensionsåldern, får hjälp med grundläggande behov som de inte kan göra själva. Det är den verksamheten som nu kan komma att skötas av ett företag eller förening som inte tillhör kommunen. En förändring beräknas kunna genomföras tidigast till sommaren.

Beslut om att utreda en privatisering togs i socialnämnden redan i oktober 2023. Bålstapartiet gjorde ett yttrande om att partiet vill att det ska fortsätta vara möjligt att välja kommunen som utförare av personlig assistans.

Den berörda personalen informerades inte förrän några dagar före jul. En av de berörda, som vill vara anonym, är väldigt orolig inför förändringen.

– Detta har skett i andra kommuner med katastrof som följd, inte minst för dom som behöver assistansen. Många som jobbat med brukarna i många år kommer säga upp sig på grund av att privata aktörer har mycket sämre anställningsvillkor, meddelar personen.

Powered by Labrador CMS