STÄNGER IGEN. Raoul Wallenbergskolan i Skokloster. Arkivbild.
STÄNGER IGEN. Raoul Wallenbergskolan i Skokloster. Arkivbild.

Skola i Skokloster stänger – igen

Raoul Wallenbergskolorna AB lägger ner sin grundskoleverksamhet i Skokloster

Publicerad Senast uppdaterad

Raoul Wallenbergskolorna

Raoul Wallenbergskolorna AB drev under 2023 tio förskolor och sju grundskolor på olika orter i Sverige. Företaget hade i sin senaste årsredovisning en omsättning på drygt 357 miljoner kronor och hade 380 anställda.
Källa: hitta.se

I samband med vårterminens slut tar Håbo kommun över ansvaret som huvudman för eleverna, samtliga i förskoleklass, som i dag går på Raoul Wallenbergskolan i Skokloster. Barn- och utbildningsförvaltningen förbereder just nu för att göra övergången för eleverna så smidig och trygg som möjligt.

– De kommer att erbjudas plats hos oss, säger Christer Carlsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Håbo kommun.

Christer Carlsson berättar att det är 19 elever som nu går i förskoleklass på Raoul Wallenbergskolan i Skokloster. Företaget bedriver även förskola i Skokloster men det är alltså bara grundskoleverksamheten som nu ska läggas ner.

Raoul Wallenbergskolan har en gång tidigare lagt ner sin grundskoleverksamhet i Skokloster. Det rapporterade tidningen Mitt i Bålsta 2021. På orten finns även den kommunala Slottsskolan. Per Egon Johansson, vd på Raoul Wallenbergskolan, sa 2021 att det tidigare funnits planer på att bygga nya bostäder i Skokloster vilket skulle ha kunnat ge underlag till två skolor på orten. Då dessa bostadsplaner inte blev av räckte inte elevunderlaget.

Åtgärden ska alltså ses som en del i en omstrukturering som också vi tror är det bästa för Skokloster som samhälle

Per Egon Johansson, vd på Raoul Wallenbergskolan

Dialog med kommunen

Av någon anledning gjorde företaget en ny bedömning 2023 och gjorde då ett nytt försök att starta grundskola i Skokloster. Nu ska alltså verksamheten läggas ner än en gång.

Per Egon Johansson, vd på Raoul Wallenbergskolan, skriver på e-post till Ena Håbo-Tidningen att nedläggningen görs efter en dialog med kommunen. Både kommunen och friskoleföretaget är överens om att eleverna inte räcker till två skolor.

– Åtgärden ska alltså ses som en del i en omstrukturering som också vi tror är det bästa för Skokloster som samhälle, skriver Per Egon Johansson.

Smidig övergång

Tanken är att förskoleklassen hålls ihop så att övergången till Slottsskolan blir så trygg och smidig som möjligt för eleverna.

– Avvecklingen av grundskolan F-3 handlar alltså inte om bristande förmåga eller vilja hos oss, utan om omsorg om medborgarna i kommunen, skriver Per Egon Johansson.

Powered by Labrador CMS