Johanna Munksten på en ridlektion med ett gäng pigga och glad islandshästar.

Upp i sadeln – och upplev kraften av att rida i sommar

Att rida ut med häst en varm sommarkväll är något många drömmer om. Hos Ridkraft i Övergran, kan drömmen bli verklighet. De erbjuder såväl kortare turer, som heldagsturer och kvällsridning.

Publicerad Senast uppdaterad

Sommaren är en intensiv tid för stallchef Johanna Munksten och hennes hästar.

– Det är en fantastisk tid när många har mer tid att göra sådant de tycker om och längtar efter. Vi har många som hör av sig och vill både ta lektioner och göra enstaka turer. Vår gård ligger väldigt naturnära och vi gör härliga skogsturer och kan även rida ned till sjön, säger hon.

På gården finns idag runt 30 hästar även om inte alla ingår i ridverksamheten.

– Vi har runt 10-12 hästar i verksamheten, resten är unghästar, hingst och inackorderingar.

Entimmes eller heldagsturer

Johanna Munksten leder alla lektioner själv och gör en del av turerna men har också hjälp av några medarbetare.

– Många är nyfikna att prova på att rida under sommaren och bokar upp sig för turer och vi har även en del som vanligtvis rider lektioner här som vill fortsätta rida under sommaren i form av både lektioner och olika turer.

En tur kan antingen vara bara en timme upp till en hel dag. Heldagsturerna kan inkludera en lektion för att man sedan rider ut och har mat och dryck med sig.

– För de som vill rida lektioner kan man betala per gång eller köpa klippkort på fem eller tio gånger, säger Johanna Munksten.

Hästgos på Ridkraft i Övergran.

"Många upptäcker oss på sommaren"

Man skulle kunna tro att hästarna kanske behöver vila under sommaren och ha lite semester, men Johanna menar att de mår bra att komma ut.

– Vila får de så klart även tid att göra med de liksom vi behöver också underhållas. Det blir lite som gymnastik för dem. Och vila får de så klart även tid att göra!

Både turerna och lektionerna är bra för företaget inför ny säsong.

– Många upptäcker oss för första gången på sommaren och får chansen att upptäcka om ridning är något för dem. Det är också bra för oss då vi får möjligheten att visa upp vilka vi är och hur vi jobbar här.

Ett särskilt tillfälle som Ridkraft får att just visa upp sig är den 17 juni då de firar 33 år med Islandshästar på gården på Islands nationaldag.
På gården bakom Övergrans kyrka finns även ett bed and breakfast samt ett eget bryggeri.

– Många uppskattar det natursköna läget intill såväl Mälaren som naturen och vill man kan man även sova kvar och njuta lite längre.

Powered by Labrador CMS