Engagerad. Wille Holmberg.
Engagerad. Wille Holmberg.

Wille vill påverka ungas utbildning

Wille Holmberg, elev på Gransäterskolan i Bålsta, är nyvald styrelseledamot i Sveriges Ungdomsråd

Publicerad Senast uppdaterad
Invald. Wille Holmberg är vald som styrelseledamot i Sveriges Ungdomsråd.
Invald. Wille Holmberg är vald som styrelseledamot i Sveriges Ungdomsråd.

Wille Holmberg är sedan 2022 aktiv i ungdomsrådet i Håbo. Ungdomsrådet ger unga möjlighet att diskutera, komma med förslag och ha synpunkter på kommunala frågor. Han är sedan i mars också styrelseledamot Sveriges ungdomsråd som är paraplyorganisationen för ungdomsråd i hela Sverige. Han vill kämpa för ungas inflytande.

– Unga ska vara mer delaktiga i det som händer i kommunen och i ett större sammanhang. Unga ska få en chans att få mer inblick i vad som händer, säger han.

Andelen som aktiverar sig i föreningar har minskat i Sverige. Wille Holmberg menar att om ungdomar känner att det går att påverka kommer också fler att engagera sig.

Själv tycker Wille Holmberg att han har lyckats påverka det mesta som han försökt påverka. Ett exempel är skolans eget Nobelfirande. Skolorna brukar i samband med Nobelfesten ha en mer högtidlig lunch för eleverna för att uppmärksamma händelsen.

Unga ska vara mer delaktiga i det som händer

Wille Holmberg, styrelseledamot i Sveriges Ungdomsråd

– Men den här gången skulle vi inte få det. Medan de anställda fick gå på julbord för 700 000. Jag satte ner foten, säger Wille Holmberg.

Han tog kontakt med kommunstyrelsens ordförande Catherine Öhrqvist (M) och kommundirektör Teresa Zetterblad och protesterade. Eleverna fick till slut sin Nobellunch bestående av kyckling, potatisgratäng och bearnaisesås.

Sveriges Ungdomsråd

Sveriges Ungdomsråd samlar ungdomsråd och andra inflytandeforum för ungdomar från hela landet. Det finns cirka 40 aktiva ungdomsråd i nätverket.
Källa: Sveriges Ungdomsråd

Det som Wille Holmberg framför allt vill vara med och påverka är utbildningen. Skolan är viktig för ungdomar. Han är kritisk till den pågående omorganisationen av skolan i Håbo kommun där skolorna ska bli färre.

– Barnens bästa ska gå i första hand, säger han.

Ungdomsrådet är partipolitiskt obundet men Wille Holmberg har också tagit steget in i partipolitiken. Han är medlem i Liberala Ungdomsförbundet som i år har startat en ny ungdomsförening i Håbo.

– I Håbo är utbildning och skola Liberalernas huvudfråga. Jag vill ha en trygg skolgång, säger han.

Powered by Labrador CMS