Bahcomuseum har fått in frisk luft
Bahcomuseum, som visar minnen av Enköpings stora industriföretag, har nu mer om Bahco ventilation
J.P. Johansson uppfann bland annat skiftnyckeln och skapade grunden för tillverkningsföretaget Bahco som sysselsatte stora delar av Enköpings befolkning under decennier.
Rolf Jönsson, kassör i Bahcomuseum, har själv aldrig arbetar på Bahco. Han var kommunalråd (S) i Enköping på 1990-talet och insåg redan då vilken enorm betydelse Bahco haft för Enköping.
Bahcomuseum har sina lokaler vid Stockholmsvägen. På andra sidan vägen finns ledningsregementet i lokaler som tidigare användes av Bahco ventilation.
Rolf Jönsson berättar att Bahco ventilation under 1960-, 70- och 80-talet var större än verktygstillverkningen räknat i antal anställda och i ekonomi. Bahco ventilation visas nu också upp på museet med en presentation vid entrén.
Ventilationsverksamheten i Enköping ska först ha kommit till genom att J.P. Johansson ville förbättra arbetsmiljön för sina egna anställda som arbetade i rök och hetta i verkstaden.
– Han var väldigt mån om sina anställda, säger Rolf Jönsson.
Vid spis och i skyddsrum
Ventilationsutrustning tar stor plats och är kanske mer intressant i sin funktion är i sitt utseende. En del fläktar finns i alla fall att titta på i museet.
– De första fläktarna var i gjutjärn. De är fruktansvärt tunga, säger Rolf Jönsson.
Utvecklingen av ventilation gick framåt och det tillverkades senare bland annat moderna spisfläktar av den typ som nu finns i de flesta svenska hem.
Nu när beredskapen för krig ska skärpas ser många fastighetsägare över sina skyddsrum. Skyddsrummen har ventilation som ska kunna drivas med muskelkraft genom en vev. Även sådana fläktar tillverkades av Bahco och en finns på museet.
Något annat som tillkommit på museet är en bildskärm där det visas gamla reklamfilmer från Bahco. Slående är det lugna tempot jämfört med dagens reklam. En av filmerna börjar med att beskriva allt som människor gör med sina händer. Sedan en övergång till att människan sedan urminnes tider använder verktyg när händerna inte räcker till. Först därefter dyker Bahcos handverktyg upp i bild.
Visar verktyg
Ytterligare ett nytillskott på museet är ett exemplar av den allra första modellen skiftnycklar som fick patent 1892. Den skänktes av en äldre herre från Göteborg som en dag i fjol kom på besök och plockade fram den ur fickan.
– Jag blev förbluffad. Vilket fynd, säger Rolf Jönsson.
De riktigt gamla verktygen finns bakom glas och ram. Däremot finns ett bord med nyare verktyg som besökare får känna på och prova hur de fungerar. Museet tar till exempel då och då emot skolklasser. Vissa barn har aldrig sett handverktyg förut.
– De tror att det bara är datorer nu, säger Rolf Jönsson.