Kommunal camping. Bredsand i Enköpings kommun.
Kommunal camping. Bredsand i Enköpings kommun.

Campingchef är nöjd trots regnet

Enköpings kommun har i sommar skött driften av Bredsands camping. Martina Nordin Lövgren, enhetschef, är efter omständigheterna nöjd med sommaren.

Publicerad

Bredsands camping har under sommaren drivits av Enköpings kommun. Detta efter att företaget som tidigare drivit campingen, First Camp, valt att säga upp sitt avtal i förtid.

Bredsands strand. Arkivbild.

Martina Nordin Lövgren, enhetschef för campingen berättar att situationen har inneburit stora utmaningar. På bara fyra månader skulle den nya driften vara i gång. Martina Nordin Lövgren och hennes kollegor skaffade ett bokningssystem, bytte lås i alla dörrar, rekryterade personal, byggde ett utegym och en minigolfbana. Utöver campingplats hör också vandrarhem och stugor till anläggningen.

– Det var mycket på kort tid, säger Martina Nordin Lövgren.

Hon säger att hon över lag är nöjd med sommaren. Däremot kan hon inte nämna några siffror på besökarantalet. Men än så länge har den kommunala campingen inte kommit upp i de besöksantal som First Camp haft.

– De är ett större etablerat företag. De har haft lättare att marknadsföra sig, säger Martina Nordin Lövgren.

Regnet påverkar

Martina Nordin Lövgren säger att det finns många faktorer som kan ha påverkat antalet besökare. De reserestriktioner som gjorde att svenskarna stannade i Sverige under pandemin har nu släppt. Som bekant har det också regnat mycket under sommaren.

Under maj och juni lockade däremot det varma vädret många till Bredsand. Campingsäsongen är inte heller över ännu. Nu under augusti, när många svenskar kommer tillbaka från semestern, väntas i stället utländska gäster till Bredsands camping.

Det var mycket på kort tid.

Martina Nordin Lövgren, enhetschef

Matserveringen har funnits i form av matbilar, så kallade food trucks, från privata företag. Det ska ha fungerat bra, när det inte regnat för mycket. Martina Nordin Lövgren säger att hon och kollegorna har lärt sig mycket under säsongen. Nyttiga erfarenheter inför framtiden.

– Absolut. Vi lär oss hela tiden, säger hon.

Bredsands camping

På Bredsands camping finns utöver platser för husvagnar och husbilar även stugor, vandrarhem och tältplats. Det är allt från självhushåll till enklare stugor med tillgång till vandrarhemmets kök och badrum.

Redan år 1931 började kommunen ta betalt för campingplatserna i Bredsand. Men de senaste åren har campingen, med tillhörande vandrarhem, drivits av privata verksamhetsutövare, medan badet drivits av kommunen.

Källa: Enköpings kommun

Den Sverigedemokratiske politikern Peter Ring anser däremot att kommunen inte borde driva campingen eftersom det finns risk för "osund konkurrens". Han valde i våras att överklaga saken till förvaltningsdomstolen. Frågan är i skrivande stund inte avgjord i domstolen.

Powered by Labrador CMS