Daglig verksamhet-deltagarna visar upp sina arbeten i Lilla Butiken

Omnia daglig verksamhet i Enköping ställer ut sina deltagares arbeten i galleriet Lilla Butiken på Ågatan. – Det är ett uppskattat sätt att visa vad våra deltagare jobbar med och vi har också lite försäljning av hantverk, säger Åsa-Lill Kinnbo, stödassistent på Galleri Ågatan.

Publicerad Senast uppdaterad

Galleri Ågatan är en av Omnias verksamheter i Enköping och det finns totalt runt 20 grupper i kommunen. I Lilla Butiken på Ågatan 6, har alla olika grupper inom daglig verksamhet chans att visa vad de jobbar med i form av presentationer, bilder, konst och hantverk av olika slag.

Vi har runt 12 deltagare här som är på plats lite olika tider. Sammantaget har den dagliga verksamheten i Enköping cirka 220 deltagare

– Vi jobbar ofta med olika projekt och teman och det är viktigt att deltagarna får visa upp sina arbeten och få känna stolthet över vad de gör, säger Åsa-Lill Kinnbo.

I galleriet visar man just nu upp teckningar och målningar, sydda föremål som förkläden, väskor, vimplar, nåldynor och vetekuddar.

– Här finns även fågelholkar, insektshotell, pallar och blomlådor som tillverkats av deltagare från service och vaktmästeriet.

Camilla Eriksson och Elvira-Märta Pettersson är två av deltagarna som har tillverkat några av hantverken.

– Det är roligt att vara här och jobba och jag tycker om att sy det mesta. Jag har bland annat sytt en del kläder på symaskin, säger Camilla Eriksson.

Elvira-Märta Pettersson tycker också om sömnad men föredrar att sy framför allt två saker:

– Ja, jag gillar att sy kuddar och mjukisormar. Ibland syr jag kuddar med lappar, berättar hon.

Båda tjejerna är ofta på plats i Lilla Butiken och hjälper till under dess öppettider måndag till fredag klockan 10–11 och 13–14.

Sedan i februari sitter administration, Galleri Ågatan och Ekogruppen i Omnias nya lokaler på Ågatan.

– Vi har runt 12 deltagare här som är på plats lite olika tider. Sammantaget har den dagliga verksamheten i Enköping cirka 220 deltagare, säger Åsa-Lill Kinnbo.

Deltagare i kommunen jobbar olika mycket, med olika saker beroende på intresse, behov och förmåga.

– Hur mycket man jobbar och vilken grupp man tillhör beslutas i samråd med en handläggare.

Både Camilla Eriksson och Elvira-Märta Pettersson har varit verksamma inom daglig verksamhet sedan 90-talet och provat på många olika saker. Nu är det sömnad som gäller, något som passar båda tjejerna bra.

– Det är roligt när folk kommer och tittar på sådant vi gjort och ibland köper, säger Camilla Eriksson.

För verksamheten på Galleri Ågatan behövs en hel del material och det mesta av materialet skänks till dem.

– Vi får in mycket olika material och vi har stor åtgång av spetsar, jeanstyg och fina tyger i allmänhet. Det är vi tacksamma för om man vill och kan skänka till oss, säger Åsa-Lill Kinnbo.Powered by Labrador CMS