Karin Losman på Fritidsbanken i Enköping hjälper några besökare att prova pjäxor till längdåkningsskidor.

”Det har varit ett enormt tryck”

Med den bästa vintern på många år, är det många som vill låna skidutrustningar och skridskor på Fritidsbanken i Enköping.
– Det har varit ett enormt tryck under jullovet och fastän vi har ett stort utbud så har vi nästan haft tomt på skidor och pjäxor, säger Karin Losman, samordnare på Fritidsbanken i Enköping.

Publicerad Senast uppdaterad
Intresset för att låna sportutrustning i vinter är stort. På bild: Karin Losman, samordnare på Fritidsbanken i Enköping.

Fritidsbanken har funnits i Enköping i snart två och ett halvt år. Den ligger intill receptionen i Idrottshuset och är som ett bibliotek som lånar ut sportutrustningar som bland annat, skidor, pjäxor, skridskor, hjälmar, inlines, flytvästar, fotbollar, fotbollsskor, golfklubbor, tält, gasolkök och en massa mer.
– Fritidsbankens utbud är beroende av alla de fantastiska människor som skänker till oss. Vi ger använd utrustning nytt liv så fler av kommunens invånare kan prova nya sporter och få en mer aktiv och stimulerande fritid, säger Karin Losman.

Helt gratis att låna

Att låna på Fritidsbanken är helt gratis, och alla är välkomna att komma och låna.
– Man kan inte boka någon utrustning men kan gå in på vår hemsida och se vad vi för tillfället har hemma och komma hit och prova utrustningen.
För att låna behöver man bara uppge namn och mobilnummer och man får sedan en bekräftelse via sms med information om när utrustningen ska lämnas igen, vilket är inom 14 dagar.
– Sakerna här är till för alla och det är först till kvarn som gäller.

Även Fritidsbanken i Håbo har haft och fortsatt har fullt upp med utlåning av vintersportutrustningar. – Vår högsäsong är november till mars ut och tack vare kylan och snön i år så är det fullt ös på uthyrningen. Skidor, pjäxor och skridskor har lånats ut på löpande band under jullovet och förväntas likaså under kommande sportlov, säger Patric Öberg, platsansvarig.

Olika aktiviteter bidrar till ökad utlåning

Denna vintersäsong är den bästa säsongen någonsin för Fritidsbanken i Enköping och artikelutlåningen steg rejält under 2023.
– Förra året gjordes 9 020 artikelutlån jämfört med 2 300, året innan. Det beror bland annat på att vi utöver vanlig utlåning i butiken på Idrottshuset, också haft en del aktiviteter, som den vi hade ihop med bland annat EHB. Då samlade vi ihop en massa material som vi fyllde en container med som kördes till Lillsidan, varifrån vi lånade ut utrustning till boende i området under fyra timmar per dag, säger Karin Losman.
Denna möjlighet till utlåning erbjöds invånarna i området under tre veckor.

Fritidsbanken görs mer tillgänglig för alla

En annan aktivitet som anordnats under 2023 var Fritidsbankens närvaro i Bredsand under sommaren.
– Lilla Fritidsbanken var på Bredsand Camping. Vi hade några skolungdomar där som jobbade via kommunen och lånade ut fritids- och aktivitetssaker som bland annat SUPar. Det är en något vi planerar fortsätta med 2024. Vi försöker hela tiden utveckla vår verksamhet genom att göra den smidigare och mer tillgänglig för alla, säger samordnaren.

Powered by Labrador CMS