En guidad tur till det gröna och sköna

Enköping är känt för sina vackra parker. En tur med parktåget ger en titt på de flesta av stadens parker och en bakgrundshistoria till allt som finns att se.

Publicerad Senast uppdaterad

Enköpings parktåg avgår utanför turistbyrån. Den här gången är det Hans Jäderqvist som är lokförare. Det nuvarande tåget går på el.

Blad. Tina Frohm, guide, berättar att Jan Fridegård-statyn håller i en tussilago.
Blad. Tina Frohm, guide, berättar att Jan Fridegård-statyn håller i en tussilago.

– Det var bensin förut men det var inte så populärt, säger Hans Jäderqvist.

Det är varmt och soligt den här gången. Men på vissa turer har det störtregnat.

Passagerarna stiger på det lilla gröna tåget som i princip blir fullsatt. Guiden Tina Frohm leder resan.

– Det är fullt varenda tur, säger hon.

Tina Frohm arbetar annars med att rensa, plantera och ordna i parkerna och vet därför precis vad det är som växer i Enköping. När tåget åker rabblar hon växtarter i ett rappt tempo. Men passagerarna får också lära sig om byggnader, statyer och Enköpings historia i stort.

En person som har haft stor betydelse för parkernas utformning är Stefan Mattsson, som blev stadsträdgårdsmästare i början av 1980-talet. Han ville satsa mer på perenner, vilket är växter som vilar på vintern och återkommer år efter år. Detta till skillnad från sommarblommor vilka bara lever ett år. Stefan Mattsson arbetar inte längre kvar, men kommunen följer fortfarande det långsiktiga tankesättet i parkarbetet.

Man ska kunna gå in i den här oasen och bara njuta.

Tina Frohm, guide

Afzeliplan, mittemot tingshuset, är Enköpings äldsta anlagda park och anlades 1899. Fontänen Johanna fanns med från början, men var på avvägar under decennier innan den kom tillbaka till platsen. Tina Frohm säger att det berodde på att det sågs som opassande med en fontän i form av en naken kvinna så nära en kyrka.

Tåget åker genom Skolparken som utöver växterna även erbjuder lekpark och återkommande konserter. Där finns också en staty föreställande Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund.

Längs med Drottninggatan finns också pastor Spaks park som fått sitt namn efter Henrik Fredrik Spak, en präst som aktiverade sig i arbetarrörelsen under det tidiga 1900-talet. Pastor Spaks park grönskar av bland annat idegranshäck och rosor.

Fridegårdsparken har fått sitt namn efter Enköpings och Håbos store författare Jan Fridegård som också är staty i parken. Det kallas för en fickpark, en liten plats omgärdad av grönska. Här finns porlande vatten och en pergola, alltså en sorts tak med växter på.

– Man ska kunna gå in i den här oasen och bara njuta, säger Tina Frohm.

Tåget passerar sedan bland annat Drömparken intill biblioteket, och Klosterparken där det tidigare funnits ett franciskanerkloster.

Guidad tur med parktåget

När? Tisdagar, torsdagar och fredagar klockan 14. Lördagar klockan 13. Turen tar 1,5 timme.

Plats: Enköpings turistinformation, Rådhusgatan 3, Enköping.

Pris: Biljett för vuxen till parktåget kostar 122 kronor. Biljett för barn upp till 16 år kostar 61 kronor. Kontakta turistinformationen för att boka plats via e-post eller telefon.

E-post: turism@enkoping.se

Telefon: 0171-62 50 40

En av passagerarna i parktåget är Hengameh Ehsani från Stockholm. Hon har ett stort intresse för växter och besöker gärna botaniska trädgårdar både i Sverige och i andra länder.

– Jag har själv en kolonilott och det är bra att få inspiration, säger hon.

Powered by Labrador CMS