Restaurangägaren Mousa Eliya värnar om de behövande i samhället. ”Kan jag bidra med något gott så gör jag det”, säger han.
Restaurangägaren Mousa Eliya värnar om de behövande i samhället. ”Kan jag bidra med något gott så gör jag det”, säger han.

Enköpings krogprofil: ”Kan jag bidra med något gott så gör jag det”

Mousa Eliya har gjort sig ett namn i Enköping som ägare av Grekiska Grill och Bar och Hamnmagasinen. Men hans namn förknippas också av många med omtanke och givmildhet.
– För mig är det enkelt – kan jag ge och bidra med något gott så gör jag det, säger han.

Publicerad Senast uppdaterad

Restaurangägaren har alltid haft en speciell plats i hjärtat för såväl äldre som hemlösa och människor i allmänhet som kämpar och lever i utsatta livssituationer.

– Alla kan inte välja sina liv och har ibland svårt att själva göra en förändring. Därför är det viktigt att vi som har möjlighet, gör det vi kan för att hjälpa. Och alla kan oftast göra något. Om många gör något – litet som stort – så gör det stor skillnad.

Stark vilja att hjälpa andra

Mousa Eliya bjöd in härbärgets gäster på julbord i Hamnmagasinen.
Mousa Eliya bjöd in härbärgets gäster på julbord i Hamnmagasinen.

Viljan att hjälpa andra, förankrades tidigt hos Mousa Eliya.

– Den har alltid funnits i mitt liv. Min familj kommer från Syrien och föräldrarna och andra vuxna lärde oss tidigt att alltid göra det man kan för både de som står nära och andra behövande.

Han har ägt och drivit Grekisk Grill och Bar i Enköping sedan 2020 och erbjuder äldre att komma och äta för nästan halva ordinarie priset.

– Det finns ett stort behov bland äldre att umgås och komma ut. Våra seniorkvällar har varit fullbokade och mycket uppskattade. Det värmer hjärtat att kunna glädja andra!

Även till jul erbjöd han julbord till förmånligt pris för äldre, likväl som för Kvinnojouren i Enköping. 

– Jag bjöd också in härbärgets gäster så de fick komma och äta gott. Det är väl det minsta man kan göra i dessa tider. 

Skänkte 200 matkassar på julafton

På julaftonsmorgon delade Mousa Eliya och hans personal ut runt 200 matkassar och klappar till behövande i Enköping.
På julaftonsmorgon delade Mousa Eliya och hans personal ut runt 200 matkassar och klappar till behövande i Enköping.

Men han stoppar inte där: strax innan jul gick Grekiska Grill och Bar centralt ut med att man skulle skänka runt 5 000 matkassar till behövande. Initiativet skedde i samarbete med A Demand For Action (ADFA) och 23 av Grekiskas krogar i Sverige deltog.

Mousa Eliya skänkte själv 200 matkassar som han och hans personal delade ut på julaftonsmorgonen till fattigpensionärer, flyktingar samt andra med behov.

– Kärlek, omtanke och medmänsklighet är väsentliga stöttepelare i livet. Mat på bordet är något alla borde ha, och inte bara på julafton.

Att tänka längre än sig själv är något som präglar mycket av det Mousa Eliya gör i Enköping. När han nu planerar sin Vårfest i Hamnmagasinen i maj så ska en av dagarna tillägnas och anpassas för de äldre.

”Vi alla ska kunna leva här”

Men likväl som han värnar om seniorerna och andra behövande, så stöttar han också andra företagare i Enköping.

– Jag valde att börja jobba och driva restaurang i Enköping för att staden är så välkomnande. Den påminner mig om min hemstad där alla ler och hälsar på varandra. Den fina stämningen vill jag vara med och bidra till.

Restaurangägaren är tydlig med att han inte vill konkurrera med andra aktörer i staden utan snarare komplettera utbudet.– Jag väljer att stänga tidigt på helgen så man kommer hit och äter för att sedan gå vidare till någon annan pub, restaurang eller klubb. Jag vill att vi alla ska kunna leva här.

Powered by Labrador CMS