ENKÖPINGSBO. Johan Örjes, Centerpartistisk EU-valkandidat.
ENKÖPINGSBO. Johan Örjes, Centerpartistisk EU-valkandidat.

EU-kandidater från Enköping vill ha ett grönare Europa

Enköpingsborna Johan Örjes och Magnus Hellmark (C) är kandidater i EU-valet

Publicerad Senast uppdaterad
Enköpingsbo. Magnus Hellmark, Centerpartiet.
Enköpingsbo. Magnus Hellmark, Centerpartiet.

Två Enköpingsbor är kandidater i EU-valet. Det är Centerpartisterna Johan Örjes och Magnus Hellmark. Magnus Hellmark står på plats 55 medan Johan Örjes står på plats 35 på valsedeln.

– Jag har inte riktigt ambitionen att kryssa mig förbi våra toppkandidater. Men det är kul att vara på listan och stå upp för ett grönt Europa, säger Johan Örjes.

Tanken med kandidaturen är snarare att vara med och kampanja för Centerpartiet. Under de sista dagarna innan valet delar han ut flygblad, pratar med människor och står i valstugorna.

Johan Örjes ser två frågor som viktigast i EU-valet.

– Den första är freden i Europa. Med kriget i Ukraina är jag väldigt stolt att vi har varit så eniga mot den ryska aggressionen. EU måste fortfarande vara en stark röst, säger han.

Medan de svenska partierna är ganska eniga i sin syn på kriget Ukraina är det inte alltid så ute i Europa. Det finns partier i andra länder som är mer vänligt inställda till Ryssland.

”Där kan EU spela stor roll”

Även om kriget snart skulle ta slut kommer följderna att märkas under en lång tid.

– Det kommer en tid när Ukraina har vunnit kriget. Då måste vi hjälpa till att bygga upp landet och där kan EU spela en stor roll, säger Johan Örjes.

Den andra av de två viktigaste valfrågorna är klimatet.

– EU tar stora steg framåt och har höga ambitioner. Sverige har backat när det gäller klimatpolitiken. Därför är det viktigt med en stark röst för klimatet, säger Johan Örjes.

En del av klimatpolitiken är att det måste finnas en infrastruktur för laddning av elfordon som åker över gränserna i Europa.

Johan Örjes har tidigare varit regionråd med ansvar för kollektivtrafik. EU har också en viktig roll för kollektivtrafiken.

– Dina rättigheter du har som resenär är ett EU-regelverk i grunden, säger han.

Ett problem för tågresor över landsgränserna har varit att Finland, och andra länder som angränsar till Ryssland, har en annan bredd på järnvägsspåren än i övriga Europa. Men ambitionen är nu att alla EU-länder ska gå över till en gemensam standard.

– Det ska vara samma spårvidd, säger Johan Örjes.

Värnar om skogsägarna

Magnus Hellmark har samma hjärtefrågor i EU som sin partikamrat.

– Centerpartiet i EU 2019–2024 har redan nu stor påverkan inom dessa områden och med ett förnyat förtroende kommer vi kunna jobba ännu mera fokuserat, bland annat genom att hålla gränsen mot klimatförnekare värna äganderätten för skogsägare i Sverige, skriver han på e-post till Ena Håbo-Tidningen.

Även Magnus Hellmark står långt ner på valsedeln. Det gör att chanserna för honom att bli invald inte är stå stora.

– För mig är det viktigaste att Centerpartiet finns representerat i EU och att det inledda politiska arbetet fortsätter, men man ska aldrig säga aldrig då personkryss kan spela roll.

Powered by Labrador CMS