Olivia Fränneby äger och driver Kaffestugan i Härnevi sedan i våras.

Fika idylliskt i Härnevi

Kaffestugan i Härnevi erbjuder gott fika och enklare luncher i skuggan av fruktträd i den prunkande trädgården i Härnevi. – Vi erbjuder bakat och lagat från grunden och lokalt så långt det går, säger Olivia Fränneby.

Publicerad

Olivia Fränneby är dotter till ägarna på Skuggans Café i Långtora. Hon tog över Kaffestugan i våras och driver det nu själv. Eftersom det inte finns något ordentligt kök på Kaffestugan så tillagas allt på Skuggans Café.

– Jag går fortfarande i skolan men driver Kaffestugan under sommarsäsongen och får hjälp av mina föräldrar med bland annat allt det administrativa.

Den unga kaféägaren har precis tagit studenten och har sökt studier till hösten. Hon säger att hon tränat upp ”världens bästa personal” som kommer att kunna bibehålla samma kvalitet på både fika och service när hon inte är på plats.

– Jag är van att ha många järn i elden och jobba hårt. Det här är mitt skötebarn och det gläder mig att säga att jag vissa dagar omsättningsmässigt ligger jämsides med Skuggans, säger hon med ett stort leende. Många människor besöker Härnevi plantskola, handlar en massa fint till hem och trädgård och besöker sedan Kaffestugan för en avslutande fika eller lunch.

– En del kommer även hit enkom för att fika, men jag har tveklöst god draghjälp från både plantskolan och loppisverksamheten på gården. Och allt fint och smakfullt som växer i kaféträdgården finns så klart att köpa på handelsträdgården.

Kaffestugans trädgård har en mängd gamla fina fruktträd och bärbuskar.

– Jag längtar till jag kan plocka från dem och använda i bakverk och annat. Blir inte mycket mer lokalt och hållbart än så. För att inte tala om gott! säger hon.

Under sommaren har Olivia Fränneby och hennes Kaffestugan öppen onsdagar till fredagar klockan 10 till 16 och lördagar och söndagar är kaféet öppet mellan klockan 10 till 15. Utöver en rad olika kakor, bullar och bakverk så kan man även beställa lättare luncher som olika fräscha sallader och den mycket uppskattade räkmackan (samma som på Skuggans Café.

– Vi har pannkakor till barnen och ibland även varma pajer. 

Kaffestugan har fått en uppfräschning ute där man målat om, spacklat, kittat och byggt tak på verandan. Det har även målats om invändigt och gällande inredningen har Olivia Fränneby haft ett tydligt hållbart fokus med huvudsakligen möbler och annan inredning som hon köpt på loppisar och second hand.

– Trädgården har också fått lite kärlek och jag har tagit bort alla gamla EU-pallar. Nu har jag runt 50 mysiga sittplatser ute och 18 inne, så nu är det bara att kolla, äta lite gott och njuta av ett idylliskt sommarsverige!

Powered by Labrador CMS