Polisiärt. Arkivbild.
Polisiärt. Arkivbild.

Gemensamt krafttag mot gängkriminalitet

Politiker, tjänstemän och poliser från Enköping och fem andra kommuner samarbetar mot organiserad brottslighet.

Publicerad
Moderat. Peter Book, kommunstyrelsens ordförande i Enköping.
Moderat. Peter Book, kommunstyrelsens ordförande i Enköping.

För att komma åt den organiserade brottsligheten har det startats ett samarbete mellan sex kommuner: Södertälje, Nykvarn, Strängnäs, Eskilstuna, Västerås och Enköping. Torsdagen den 9 november träffades representanter för dessa kommuner på Västerås kongress för ett möte.

– Vi lär oss av varandra, säger Peter Book, Moderat och kommunstyrelsens ordförande i Enköping.

När det pratas om organiserad brottslighet syftas det oftast på ungdomar som säljer knark och skjuter varandra. Det är en sorts organiserad brottslighet men när det gäller omsättningen av pengar är andra sorters kriminalitet mycket större. Det kan handla om företag inom vård och omsorg som tar betalt för arbete som aldrig utförs och därmed stjäl miljontals kronor från det allmänna. Det kan handla om företag som tar betalt för att ta hand om avfall och sedan bara dumpar avfallet med risk för skador på både människor och miljö. Ett exempel på det senare är företaget Think Pink, som lämnat efter sig felaktigt hanterade sopor bland annat i Bålsta.

Kommunsamarbete

Kommunerna och polisen har kommit överens om flera arbetsområden, bland annat:Sunt samhällsbyggande, inklusive vilka som ska få bygga och få tillgång till mark

Tillsynsfrågor, till exempel miljöbrott, inklusive avfallsbrott

Vård och omsorg, inklusive personlig assistans och omsorgsboenden

Försörjningsstöd, inklusive utbyte av erfarenheter

Frågan om att våga polisanmäla
Källa: Södertälje kommun

Kontroller behövs

Från företagare hörs det ibland klagomål om "regelkrångel" och myndighetskontroller. Peter Book menar att det behövs kontroller för att företagen ska kunna konkurrera på lika villkor.– Det behövs tillsyn att man följer reglerna. De som inte sköter sig skapar en osund konkurrens. De som sköter sig blir drabbade. Det gagnar inte företagen, inte de som jobbar i dem och inte heller kommunen, säger han.Samarbetet mellan kommunerna ska handla om att de utbyter metoder för att komma åt den organiserade brottsligheten. Det kan också handla om att de tipsar varandra om verksamheter som det gäller att vara extra vaksam mot. Om en kommun täpper till ett kryphål för att fuska kanske problemet bara flyttar till en annan.

Peter Book säger att det även i Enköping finns exempel på välfärdskriminalitet. Alltså att kriminella lurar till sig pengar som egentligen ska användas till skola, vård och omsorg. Kommunen försöker nu bli bättre på kontroller för att hindra att det sker igen.

– Det är ett tålmodigt och långsiktigt arbete, i ett högt tempo, säger han.

Powered by Labrador CMS