Klart. Panattonis lagerlokal i Enköping.
Klart. Panattonis lagerlokal i Enköping.

Jättelikt lager står klart i Enköping

Enköping växer som logistikområde. Panattoni Park har fått godkänd slutbesiktning av 68 000 kvm lager- och logistikyta.

Publicerad Senast uppdaterad

Fakta Panattoni Park Enköping

Byggnaden i Enköping består av totalt 68 000 kvm med lager och kontorsutrymme. Tomten erbjuder dessutom utomhuslagring på omkring 25 000 kvm samt lastgårdar på båda sidor av fastigheten vilket möjliggör genomgående flöden. Ytorna kan fördelas på en till fem hyresgäster.

Panattoni Europa är, med nästan 20 miljoner levererade kvadratmeter och 1 000 anställda, Europas största utvecklare av industrifastigheter. Moderbolaget är Panattoni Development Company (USA). Den svenska verksamheten startade 2021.
Källa: Panattoni

Den nyproducerade logistik- och industrifastigheten i Enköping ligger med direkt anslutning till E18 och riksväg 55. Byggnaden är 68 000 kvm stor. Hela byggnaden kommer att värmas upp med hjälp av bergvärme samtidigt som taket är förberett för installation av solcellspaneler. Byggnadens effektuttag balanseras av artificiell intelligens vilket innebär möjligheter att hålla låg förbrukning och driftskostnad. En framtida hyresgäst skulle kunna bli i princip självförsörjande på el.

– Detta är Panattonis första färdiga projekt i Sverige och det har gått otroligt bra. Som flest har vi varit 100 yrkesarbetare på plats samtidigt och eftersom vi bygger på spekulation kan vi löpande skruva på lösningarna och bland annat kunnat göra projektet ännu mer hållbart, säger Andreas Gibrand, Head of Construction på Panattoni, och ansvarig för byggnationen av Panattoni Park Enköping.

Några av byggnadens hållbara aspekter utöver bergvärmen och förberedelsen för solpanelsinstallation, är att man på grönytorna planterat ängsgräs, träd och buskar. Alla träd som har kunnat sparas står kvar och stenbumlingar från schaktarbeten har lagts upp i högar för att ge skydd åt djur. Även stockar har lagts upp för att gynna insekter. 

– Vi erbjuder ytorna till hyresgäster av lager, logistik eller lättare industri. Minsta hyrbara yta är 5 000 kvm och upp till 68 000 kvm. Det finns även 25 000 kvm tillgängligt för utomhuslagring, meddelar Charlotta Sahlin, Director Marketing & Communications Nordics på Panattoni.

Panottis lager är ändå inte störst i området. Alldeles i närheten finns Enköping Logistikcenter på 80 000 kvm, som enligt planerna också kommer att öppna för inflyttning inom kort. Vad alla dessa enorma lokaler ska användas till är än så länge okänt.

Powered by Labrador CMS