Enköpingsdoktorn. Staty föreställande Ernst Westerlund.
Enköpingsdoktorn. Staty föreställande Ernst Westerlund.

Läkare lär ut om Enköpingskändis

Kerstin Hulter Åsberg håller föredrag om Ernst Westerlund

Publicerad

Föredrag om doktor Westerlund

Plats: Westerlundska gården

Tid: Lördag 6 april, klockan 14.00–15.00

Vad: Kerstin Hulter Åsberg, före detta läkare på medicinkliniken vid lasarettet i Enköping 1973–2020, berättar om läkaren Ernst Westerlund. Inträde betalas på plats.

Lördag den 6 april hålls ett föredrag på Westerlundska gården i Enköping. Kerstin Hulter Åsberg, före detta läkare på medicinkliniken vid lasarettet i Enköping 1973–2020, berättar om läkaren som gett gården dess namn. Ernst Westerlund arbetade i en tid som saknade de möjligheter till diagnostik och behandling som upplevs som självklara i dag.

Ernst Westerlund, 1839–1924, är utan tvekan en av Enköpings mest kända personer genom tiderna och var internationellt känd på sin tid. Våren 1867 avslutade han sina läkarstudier i Uppsala och fick ett vikariat som stadsläkare i Enköping.

Ingen svensk läkare lär ha haft så många patienter och han arbetade ständigt. ”Att vila är att göra något annat” var hans valspråk.

Enköpingsdoktorn hade alla sorters patienter men en betydande andel var välbärgade personer, som led av trötthet och olika ångestsymtom. Ofta fick patienterna exakta direktiv om kost och fysisk aktivitet.

För att få patienterna att återvinna hälsan satte han dem i arbete, gärna med sådant de avskydde eller aldrig förut gjort. Ett exempel är när doktor Westerlund ordinerade en man med dödsskräck att arbeta i ett snickeri, där man tillverkade likkistor.

Promenader och friluftsliv var också en viktig del i Westerlunds behandlingsmetoder.

Powered by Labrador CMS