Avkoppling. Koppla av med en spännande bok i sommar.

Låna och läs när solen lyser

Biblioteken i Enköping och Håbo tipsar om sommarläsning och lokal litteratur.

Publicerad

Ett kostnadsfritt sommarnöje är att låna en bok på bibliotek. Det passar både i solskenet på badstranden och under tak om regnet faller. Se bara till att lämna tillbaka boken i tid.

Boktips från Enköpings bibliotek

Enköpingsbibliotekarie. Veronika Eriksen.

Veronika Eriksen, bibliotekarie på Enköpings bibliotek, har följande tips på sommarläsning att låna.

– Det första är en debutroman av Lisa Ridzén som toppat kölistorna här på biblioteket. "Tranorna flyger söderut" är en känslosam roman där huvudpersonen Bo försöker hantera fruns flytt till demensboendet och att själv bli gammal. Konflikterna med sonen Hans tär på både far och son – för båda har ju egentligen rätt, eller hur? Bo tänker tillbaka på sitt liv, de han älskar och hur man på sitt sätt uttrycker kärlek. 

– Mitt andra tips är spänningsromanen "En gnista i mörkret" av Stacy Willingham – en riktigt psykologisk thriller där ledtrådarna syns genom hela boken men ändå överraskar på slutet!

Ett tredje tips riktar sig till de yngre, men inte de yngsta läsarna.

– Petrus Dahlins senaste bok "Den osynlige" handlar om hur det är att gå från att vara ingen till att bli någon. Är makt och uppmärksamhet verkligen så häftigt som man tror? Boken riktar sig till åldersgruppen 9–12.

Håbo bibliotek tipsar

Sofia Wirström, enhetschef på Håbo bibliotek, har från personalen samlat in följande lästips för sommaren:

– ”Ingen utom jag” av Sara Lundberg – i den här bilderboken förvandlas en vardaglig utflykt till badplatsen till en färgsprakande upptäcktsfärd runt jorden. Det är en bok som lyfter fram och förstorar de delar av verkligheten vi vuxna har tappat förmågan att se. Vackert illustrerad och fantasieggande.

– ”Sommaren på ön” av Sarah Morgan – en feelgodroman om en författare som i åratal har toppat bästsäljarlistorna. Hennes eget liv har däremot inte varit lika fyllt av framgång, hon ska nu gifta sig för fjärde gången, relationen med hennes två döttrar är inte helt bra. Döttrarna anländer till Catherines lyxvilla på den grekiska ön Korfu och det är här boken kommer utspela sig, under en sommar. Kommer familjens relation lyckas repareras? Mycket passande sommarläsning, med den magiska miljön som Grekland har att bjuda på och framför allt Sarah Morgans sätt att skriva och porträttera människor!

Håbochef. Sofia Wirström.

– "W.E.B. Du Bois kärlekssånger" skriven av Honorée Fanonne – en bok som räcker hela sommaren. Boken handlar om historikern och sociologen W.E.B Du Bois som var den förste afroamerikanen att inneha en doktorsgrad. Han skrev om rasproblemet i USA och dubbelt medvetande vilket är en sorts sensibilitet som afroamerikaner tvingas tillägna sig för att kunna överleva. I Boken får vi följa Ailey Pearl Garfield som länge har kämpat med sin tillhörighet och känner väl igen sig i det W.E.B Du Bois skriver om. Ailey ser tillbaka genom generationer av sin släkt för att komma till insikter och bättre förstå historien av den amerikanska södern och dess folk.

För den som vill läsa lokalt

För den som vill läsa lokalt finns det gott om både lokala författare och böcker som skildrar eller utspelar sig i Enköping och Håbo. Veronika Eriksen kan räkna upp en hel del:

– Vi har våra spänningskungar Håkan Mattsson och Daniel Sjöberg som båda skriver om Enköpingstrakten, "Grindstolpar" av debutförfattaren Christina Hellström är en fin uppväxtskildring från 50-talet, och är det poesi som lockar har Charlotta Jonasson gett ut en ny diktsamling vid namn "Dereliker" som belyser kraften i ord och tecken.

– Eva Emanuelsson är för många i trakten ett känt namn och hennes roman "Flätorna" har lånats flitigt. Uppföljaren "För Björkeby – i tiden" finns också att låna på biblioteket.– Barn- och ungdomsförfattaren Dan Larssons böcker om Enköpingsdeckarna finns såklart att låna för de yngre, och är det serier man vill läsa i sommar, ja då lånar man Ola Skogängs senaste seriealbum Den magiska cirkeln.

Besök biblioteken i sommar

Enköpings bibliotek, Ågatan 29:
Måndag till torsdag 12.00–18.00
Fredagar 12.00–17.00
Örsundsbro bibliotek:
Torsdagar 13.00–15.30 & 16.00–17.00. Alla Meröppet-låntagare har dock tillgång till biblioteket som vanligt.
Fjärdhundra bibliotek:
Måndagar 13.00–15.30 & 16.00–17.00
Ovantående öppettider för Enköpings kommun gäller15 juni – 15 augusti
Sommartider på Håbo bibliotek
Måndag 15–19, Tisdag 11–15, Onsdag 15–19, Torsdag 11–15, Fredag 11–15
Avvikelser på Håbo bibliotek: 13 juli–21 juli (vecka 29) stängt
Bokinkastet är stängt 12 juli–22 juli

Enköpings bibliotek har till och med författare bland den egna personalen.

– Joakim Persson och Mattias Käck är inte bara bibliotekarier här på Enköpings bibliotek, de har även gett ut flera titlar var. Perssons "Vilken smash"-serie är unik med sitt badmintontema och Käcks poetiska skildringar gav honom Region Uppsala kulturstipendium 2022. Självklart finns böckerna att låna på biblioteket.

Jan Fridegård, Lasse Åberg och Anne-Lie Högberg är tre författare som Håbo kommun skyltar med på offentliga platser. Sofia Wirström tipsar om ytterligare läsning med anknytning till bygden.

– Millis Sarri som är illustratör och Tina Engström som är författare som har bidragit med sina karaktärer Knöl och Bök till gångtunneln vid centrum bort mot Västerängen. Monica Rehn som skriver deckare och som det blir författarbesök med i höst. Poeten och författaren Hedvig Charlotta Nordenflycht har kopplingar till Skokloster. Sen har ju Håbo genom Biskops-Arnös författarlinje många andra litterära kopplingar!

Powered by Labrador CMS