Röda. Helena Proos (S) och Neil Ormerod (V), båda Enköpingsbor, får mer att säga till om.
Röda. Helena Proos (S) och Neil Ormerod (V), båda Enköpingsbor, får mer att säga till om.

Mer makt åt Enköping med rödgrön region

Efter att Centerpartiet bytt sida blir det rödgrönt styre i region Uppsala vilket gör att Helena Proos (S) och Neil Ormerod (V), båda Enköpingsbor, får mer att säga till om

Publicerad

Det känns spännande och roligt

Helena Proos, Enköpingsbo och Socialdemokrat

Från 2022 har region Uppsala styrts av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna. SD gick i november ut med att man krävde mer inflytande över politiken. 

Nu har Centerpartiet bestämt sig för att i stället samarbeta med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det blir alltså ett maktskifte mitt under mandatperioden. Den som föreslås bli regionstyrelsens ordförande är Helena Proos, Enköpingsbo och Socialdemokrat.

Det kommer att bli ett slut på kaoset i regionens styrelser och nämnder

Neil Ormerod, Enköpingsbo och Vänsterpartist

– Det känns spännande och roligt, skriver hon på e-post till Ena Håbo-Tidningen.

Helena Proos berättar att maktskiftet kommer att innebära förändringar i verksamheten.

– Det kommer man märka på olika sätt men vi har ett tydligt fokus på personalfrågor (bli en lyhörd och attraktiv arbetsgivare, minska hyrberoendet), vård så nära medborgaren som möjligt och en ekonomi som gör att vi kan leverera den vård, kollektivtrafik och den kultur som våra invånare bör kunna förvänta sig av oss, skriver Helena Proos.

Bättre framkomlighet

Neil Ormerod, Enköpingsbo och Vänsterpartist, hoppas genom maktskiftet på ett politiskt uppdrag inom sjukvården. Även Neil Ormerod vill se förändringar i och med maktskiftet, men tillägger att det kan ta tid.

– Vi hoppas att det kommer att bli lättare att komma fram till vårdcentralerna, att vården för äldre hänger ihop bättre och att vi kan göra något åt psykisk ohälsa, särskilt bland barn och unga människor. Vi kommer att vara ett styre som lyssnar ordentligt till de som jobbar i vården. Det kommer att bli ett slut på kaoset i regionens styrelser och nämnder och det är kanske inte något som folk märker direkt, men det ger regionens verksamheter chans att lägga fokus på medborgarnas behov i stället för politiskt käbbel, skriver han till Ena Håbo-Tidningen.

Det formella maktskiftet, med byte av styrelseuppdrag, planeras till regionfullmäktige den 14 februari, som äger rum i Enköping.

Powered by Labrador CMS