Tränade tillsammans. Hundtruppen (på bild del av truppen) träffades under några timmar och tränade sök efter såväl föremål som personer.

Missing Peoples fyrbenta hjältar i träning

Missing People Hundgrupp Västmanland träffas varje vecka för att träna sök med sina hundar och hundförare. – Hundar är livsviktiga i sökandet efter en försvunnen person och vi är en stark grupp med deltagare från Västerås, Enköping med närliggande områden, säger Rolf Schrötter, hundansvarig för region Västmanland.

Publicerad

Missing People är en ideell organisation som hjälper anhöriga och polis med att efterlysa och arrangera sök efter försvunna personer. Den finns i hela Sverige, indelad i olika regioner.

Ansvarig. Rolf Schrötter är hundansvarig på Missing People region Västmanland.

– I Uppland startar man precis upp sin hundgrupp och därför har vi sedan tidigare medlemmar från bland annat Enköping, säger Rolf Schrötter.

Sju ekipage (hund och hundförare) dök upp i Fagerskogen förra tisdagen. Totalt har insatsgruppen elva ekipage, varav tre från Enköping.

– Vi kommer alla från olika platser och turas om med var vi har träningarna. I Enköping har vi tränat sök tidigare i bland annat Fanna Mosse.

Träningarna sker i olika omgivningar som stadsmiljö, skog och äng samt vatten- och havsområden.

– Det finns få tydliga mönster för var människor försvinner, så hundarna måste vara förberedda för all slags terräng.

I Fagerskogen hade man lagt ut föremål för hundarna att söka och en person hade också gömt sig, väl dold.

– Hundarna lär sig att vittra, det vill säga att söka med nosen i luften, till skillnad från att spåra i marken. Vittring är mer effektivt, men kräver mycket träning, säger Rolf Schrötter.

Kroppen låg 150 meter från bostaden och då jag och min hund strax därefter passerade platsen så markerade min hund. Jag insåg att här fanns något att jobba med

Rolf Schrötter

Några av ekipagen i Fagerskogen är redan certifierade och har deltagit i större sök. Andra har blivit antagna i år och jobbar nu med certifieringen.

Missing People följer till stor del polisens riktlinjer för antagning och certifiering av hundarna.

– Liksom hos polisen så har vi krav på att hundarna ska vara minst 40 centimeter i mankhöjd. Detta för att de ska klara och orka att pulsa i snö och vandra i snårig terräng.

Deras hundar, till skillnad från polisens, är dock alltid kopplade.

– De flesta av oss använder 5- till 10-meters lina. Hundarna spårar oftast väldigt stora områden och skulle vara lösa kan de springa bort eller råka ut för olyckor. Vi skulle inte heller få direkt feedback när de markerar vittring eller fynd, förklarar Rolf Schrötter.

Orienterat i många år

Träningen ställer även krav på hundföraren. Denne måste lära sig sin hunds specifika språk samt kunna följa kompass, gps och läsa kartor.

– En av våra hundförare från Enköping, Leif Nordström, har orienterat i många år. Han har haft kurser för oss i bland annat kartläsning.

Gruppen går gemensamt igenom kartorna över de sektioner av skogen som ska sökas.

Hundgruppen har ibland träningshelger då de träffar andra hundgrupper från landet, tränar och utbyter erfarenheter.

– Det är värdefullt som när vi kallas in till en annan region för att hjälpa till vid ett sök.

Hittade kropp

Rolf Schrötter gick med i Missing People efter att en granne till hans sambo hittats mördad i Örebro.

– Kroppen låg 150 meter från bostaden och då jag och min hund strax därefter passerade platsen så markerade min hund. Jag insåg att här fanns något att jobba med. 

Han började som sökare, gick sedan med i hundgruppen; deltog i ett antal sök och blev därefter patrulledare och insatsledare.

– Det känns väldigt viktigt och fint att kunna ge anhöriga ett avslut. Efteråt går man igenom en massa olika och ofta jobbiga känslor, men det är del av jobbet.

Powered by Labrador CMS