På Kulturveckan i Enköping äger många roliga aktiviteter rum. På bild: Stjärnskott uppträder med teater, musik och sång.
På Kulturveckan i Enköping äger många roliga aktiviteter rum. På bild: Stjärnskott uppträder med teater, musik och sång.

Mod står i fokus på Kulturveckan

I dag startar Kulturveckan, en 25-årig tradition i Enköping.
– Det är en rolig och händelserik vecka av, med och för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Men alla är välkomna att delta, säger Lovisa Klint, kultursekreterare.

Publicerad

 Den 20 till 27 november arrangeras en mängd olika kulturupplevelser med inslag av musik, teater, utställningar och visningar, litteratur och en massa annat.
– Det är en vecka för alla – alla aktiviteter är lättillgängliga och gratis att delta i och temat för i år är mod. Det är ett tema som alla kan identifiera sig med och som kan tolkas och uttryckas på olika sätt, säger kultursekreteraren.

"En riktig musikfest med härlig stämning"

Några av inslagen under Kulturveckan

Några av inslagen i Kulturveckan

  • Konstutställning på Galleri Ågatan
  • Party på Stjärnskott med Öppen scen!
  • Visning om modiga vikingar på Enköpings museum
  • Show med Nalle Katastrof – en hjärtevarm clownföreställning
  • Modiga boktips och konstutställningar på biblioteket
  • Orgelmusik för omodiga och modiga i Vårfrukyrkan
  • Upptäck Kulturskolan!
  • Visning av Talangfilmen på Bergvretens anpassade grundskola
  • Fikaprat om mod och känslor på Studieförbundet Vuxenskolan
  • After work med levande musik på Träffpunkt Oasen

Hela programmet kan ses här: www.enkoping.se/kulturveckan

Målgruppen själva bjuder in till en mängd olika aktiviteter som exempelvis Galleri Ågatan som bjuder in till vernissage av sådant de själva skapat.

– Och på fredag har Stjärnskott, en arbetsgrupp som jobbar på Omnia med estetisk verksamhet, uppträdanden med musik och egna låtar som de skrivit. Vi har haft en kurs under hösten där personer med intellektuella funktionsnedsättningar skapat egen musik som på fredag kommer att framföras av kursdeltagarna. Så det blir en riktig musikfest med tårta, musikuppträdanden, allsång och härlig stämning!

Kulturveckan äger alltid rum i november och arrangeras av upplevelseförvaltningen i samarbete med representanter från Omnia Daglig verksamhet, FUB, Korttidstillsynen, Enöglas anpassade grundskola, Bergvretens anpassade grundskola och Westerlundskas anpassade gymnasieskola.

"En vecka för alla - barn, unga och vuxna"

Enköpings kommun bjuder in föreningar och andra att bidra med aktiviteter varav några i år arrangeras på exempelvis biblioteket, Enköpings Museum, Vårfrukyrkan, Kulturskolan, Studieförbundet Vuxenskolan och Enköpings Konstförening. Engagemanget är stort kring kulturveckan.
– Vi är en grupp som träffas och planerar inför Kulturveckan varje år. Det är roligt att arrangera det då det är så stor glädje kring det. Vi har försökt lägga tiderna för aktiviteterna så det först och främst passar målgruppen. De ligger ofta på förmiddagar så grupper kan komma, men även ibland på kvällen, som på torsdag när det arrangeras After Work (AW) på Träffpunkt Oasen med en trubadur som spelar och sjunger, berättar Lovisa Klint.

För den som är nyfiken på programmet så kan man gå in och finna det under Kulturveckan på kommunens hemsida.
– Det är en vecka med roliga och intressanta aktiviteter för både barn, unga och vuxna och vi hoppas många tar tillfället i akt att komma, säger hon.

Powered by Labrador CMS