Årets balkong på Trädgårdsmässan 2024, designad och tillverkad av Johanna Rosendal från Enköping.

Prisad Enköpingsdesign på Trädgårdsmässan 2024

I torsdags stod det klart att inredningsdesigner Johanna Rosendal från Enköping, vunnit förstapris för Årets Balkong.
– Det var oerhört pirrigt! Att få juryn pris är verkligen ett erkännande - en fantastiskt start som ny i branschen, säger förstapristagaren.

Publicerad Senast uppdaterad

Mässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm har pågått sedan i torsdags och på mässans första dag fick Johanna Rosendal emottaga förstapriset i kategorin Årets balkong inför en stor publik på mässan.
– Detta var juryn pris vilket känns fantastiskt att få prominent branschfolks erkännande! Priset var en viktig milstolpe!

Enköpingsdesigner Johanna Rosendal vann förstapris för Årets balkong på Trädgårdsmässan 2024 i Stockholm.

Enköping tog hem två av tre priser

Trädgårdsmässan hade i år tre tävlingskategorier: Årets balkong, Årets idéträdgård och Årets uteplats. Enköping levererade stor talang, inte bara i form av Johanna Rosendal, utan även Sara Seittu som vann Årets Idéträdgård.
– Känns fantastiskt att lilla Enköping tog hem två av tre priser på mässan! Jag är väldigt stolt, säger Johanna Rosendal som driver företaget Vera´s Home and Garden Design.

Andrummet

Den prisade balkongen kallas ”Andrummet”.
– Grundtanken med den är att den dels har fokus på återhämtning och reflektion. Man kan sitta där, ta ett djupt andetag och komma ned i varv.
Ett annat fokus som Johanna Rosendal hade i sin design av balkongen var luftrenande och ätliga växter.
– Det var viktigt för mig att få in bra växter för luften och miljön. Ville också att man ska kunna sitta där, umgås och spontant kunna strössla över blommor från penséerna över mattallriken, eller toppa med lite färska örter.
Designern hade även stort fokus på växter för pollinationerna, som hon tycker är oerhört viktiga.

"Hållbarthetstänket går rakt igenom projektet" 

Naturen och lugnet präglar Årets balkong.

Ett drag som präglar hela designen av Årets balkong är återbruk.
– Allt på min balkong är av återbrukat virke och möbler som jag löpt på loppis och målat om. Hållbarhetstänket går rakt igenom hela projektet!
Prisvinnaren uppmärksammades bland annat för sin meditationsplatå i form av en sol.
– Den blev verkligen jättefin! Jag har fått hjälp av en duktig snickare med finsnickerierna och solen har sju strålar med i olika taktila material. När man sitter och mediterar på solen kan man välja att vila fötterna i exempelvis mossa, sand eller halm.

 Passion för neurodesign

Johanna Rosendal älskar att jobba naturnära.
– Vi måste komma närmare naturen! Min stora passion som jag upptäckt under studietiden är neurodesign – en blandning av hjärnforskning, design och psykologi. Den handlar om vad mår vi bra av för färger, möblemang, former, ljus och ljud och växter. Min balkong designades och tillverkades i färgsättning, form och möblemang framtaget utifrån neurodesign. Enköpingsdesignern skapar utifrån ett större tänk och i flera lager.
– Det finns många djup i min lilla åttakvadrats balkong! Jag hoppas och tror att juryn såg det och det ska bli intressant att se om även publiken också ser det.

Powered by Labrador CMS