Värme via rör. Fjärrvärmepriserna kommer att stiga i vinter. Arkivbild.
Värme via rör. Fjärrvärmepriserna kommer att stiga i vinter. Arkivbild.

Priset på fjärrvärme ökar till vintern

Priset på fjärrvärme höjs både i Enköping och Håbo efter nyår

Publicerad

Fjärrvärmen blir mycket dyrare och en prischock väntar många, rapporterar Sveriges Radio. Anledningen till höjningen är energikrisen i och med kriget i Ukraina.

Energisk. Torbjörn Claesson, vd Ena Energi. Arkivbild.
Energisk. Torbjörn Claesson, vd Ena Energi. Arkivbild.

Värmeverken eldar till största delen med trä, vilket kallas för biobränsle. Ett ökat intresse av att köpa trä har också påverkat priset. Eftersom byggandet minskar i Sverige minskar också spillmaterialet från byggindustrin.En prisökning kommer att ske även i Enköping, berättar Torbjörn Claesson, vd på Enköpings kommuns energibolag Ena Energi.

– Ja, vi kommer att justera priset och det kommer gälla från 1 januari, det är det datumet som vi alltid justerar priset ifrån, meddelar Torbjörn Claesson.

Hur mycket dyrare fjärrvärmen blir för Enköpingsborna är inte klart ännu. Ena Energi kommer senare i höst berätta hur mycket priset kommer att höjas.

Höjning i Håbo

Vi kommer att justera priset.

Torbjörn Claesson, vd på Ena Energi

I Håbo kommun sköts fjärrvärmen av den privata tyska energikoncernen Eon. Också i Håbo kommer priset att höjas vid årsskiftet.

– Vi höjer priset med 3 procent vilket sker helt i enlighet med vår prispolicy och tidigare kommunicerad prognos. Vi ser att 3 procent är en nivå som möjliggör en sund fjärrvärmeaffär och framför allt medför att fjärrvärmen fortsatt står sig konkurrenskraftigt gentemot andra uppvärmningsalternativ, meddelar Terje Frennefalk, pressansvarig på Eon.

Spillvärme från fabrik

För en privatkund med ett småhus med en årlig förbrukning på 20 MWh handlar höjningen om runt 57 kronor i månaden och för flerbostadshus så är det ungefär 28 kronor per månad och lägenhet.Fjärrvärmen i Håbo kommer till allra största delen från Eons anläggning på Tegelbruksvägen. Men fjärrvärmen kommer även i form av spillvärme från Gyprocs tillverkning av gipsskivor.

Powered by Labrador CMS