Ägare. Anna Hane äger och driver Resta Gård i Örsundsbro.

Resta gård – där smaker, miljö och kulturarv står i fokus

På besöksbondgården Resta Gård i Örsundsbro har man både kött och grönt men ser köttet mer som ett tillbehör till en tallrik fullt av grönt.
– Här är odling och djurhållning beroende av varandra i ett kretslopp av näring mellan åker, köksland och stall, säger Anna Hane som äger och driver gården.

Publicerad

På gården sker odling och djurhållningen i ett kretslopp av näring mellan åker, köksland och stall. Restas grisar bökar och ogräsrensar inför sådd och plantering och stallgödslet från vintern ger näring till grönsaksodlingar.

– Cirkeln sluts när sommarens köksträdgårdsodling blir till vinterhagar för våra grisar.Våra varor och vår mat produceras från våra bondgårdsdjur, vilt från vår skog och grönt från våra trädgårdar.

"Allt kommer från vår egen gård"

På Resta Gård fokuserar man i första hand på produkter de själva vill laga mat på och servera i gårdsbutiken.

– I andra hand väljer vi att producera sådant som kan lagras en längre period och i tredje hand sådant som kunder kan ta med sig hem, säger Anna Hane.

Under våren har gården fått ett antal djurbebisar: 118 lamm, runt 50 småkultingar och 22 kalvar, med fler kalvar på gång i sommaren. De nyanlända små diar fortfarande sina mammor och betar i hagar runtom på gården.

I gårdsbutiken kan man inte bara handla utan även ta en gofika eller lunch.

– Eftersom vi inte har något växthus så är våra grönsaker inte riktigt färdiga ännu, men här finns lamm-, nöt- och griskött, charkuterier, egen mjölk, fil, yoghurt, grädde, smör, siktat mjöl, mannagryn och kruska kli. Allt kommer från vår egen gård och håller genomgående hög kvalitet.

Smakfullt kulturspannmål

Resta Gård har idag enbart kulturspannmål vilket i korthet innebär renare, ädlare och äldre spannmål från innan 50-talet, som är väldigt näringsrikt, innehåller mindre gluten och är smakfullare än exempelvis det moderna vetet.

– Vårt kulturspannmål är starkt beroendeframkallande och har man en gång bakat på det vill man sällan gå tillbaka till det man tidigare använt, säger gårdsägaren och ler.

I dagarna fick gården sin första leverans av en ny produkt tillverkad av gårdens spannmål – egen pasta.

– Den kommer att finnas i både mjölkboden och gårdsbutiken. Vi har ett fint samarbete med Pasta Uppsala Näs som handtillverkar pastan. Det känns kul med lite nytt!

Öppen hela sommaren fredag till och med söndag

Det mesta som serveras i gårdsbutiken, som är både en butik och restaurang, är tillverkat av sådant från gården.

– Som exempelvis våra belgiska våfflor, det enda som inte är vårt är saltet och sylten, men sylten kommer från lokala Ånäbben Sylt & Bär som tillverkar eget från svenska bär, säger Anna Hane.

Man kan fika eller äta lunch i gårdsbutiken som är öppen fredag 11-18 samt lördag och söndag 11-16.

– Vi välkomnar alla att komma och besöka oss, gå runt i våra trädgårdar och parker, titta på djuren och naturen och äta och kanske handla här. I gårdsbutiken har vi en stående meny med vegetarisk soppa samt huvudrätt med eget kött av gris eller nöt.

Powered by Labrador CMS