Action. Roller derby är lite som strategisk rugby på rullskridskor. Monkey Wrench Rollers-tjejerna är klädda i svarta linnen.
Action. Roller derby är lite som strategisk rugby på rullskridskor. Monkey Wrench Rollers-tjejerna är klädda i svarta linnen.

"Skön blandning av rugby och schack"

Monkey Wrench Rollers är ett gäng tacklingsglada tjejer som träffas för att träna roller derby två gånger i veckan. – Det viktigaste är att ha kul och ibland showar vi till det på tävlingar med krigsmålning och nätstrumpor, säger Jenny Green, roller derby-åkare.

Mer om Monkey Wrench Rollers

Är en roller derby-förening i Enköping

Grundades 2018 och har idag runt 10 aktiva medlemmar från exempelvis Bålsta, Västerås och Uppsala

Alla medlemmar är kvinnor och medelåldern ligger på 34

Är tillsammans med ett lag från Stockholm med i seriespelet för roller derby och går då under namnet The Royal Monkey Rollers

Roller derby är för många en obekant sport. Jenny Green kom först i kontakt med den när hon såg filmen ”Whip it” med Drew Barrymore.

– Det såg så himla kul ut! Jag fick höra om ett lag i Västerås och började träna med det 2012. Många av oss i gruppen var småbarnsmammor – träningen blev mammornas egen tid.2018 var västeråsaren Jenny Green med och startade upp föreningen Money Wrench Rollers i Enköping. Föreningen håller främst till i Fagerudds sporthall och har medlemmar från både Enköping, Bålsta, Örsundsbro, Västerås, Uppsala och Strängnäs.

– Vi är ett skönt gäng som träffas och har kul ihop. Vi är endast tio i laget och behöver vara 15 för att vara ett fullt lag. Vi har därför slagit ihop oss med ett lag från Stockholm, men hoppas rekrytera fler så vi kan börja köra helt egna matcher.

Roller derby är en fullkontaktsport där de fem rullskridskoåkarna i varje lag är uppdelade i fyra blockers (försvarare) och en jammer. Jammern har som uppgift att ta sig förbi motståndarnas blockers och får en poäng per passerad blocker.

– Sporten är en skön blandning av rugby och schack, det är en tuff och fysisk sport samtidigt som den är väldigt strategisk.

Jenny Green tycker att gemenskapen är en viktig del i den i huvudsak kvinnliga sporten.

– Ibland tränar vi hos andra lag och får matchliknande träningar. Det är en inbjudande sport mellan lagen, både i Sverige och utomlands.

I dag finns runt 30 roller derby-lag i Sverige, varav endast två är herrlag.

– En del lag är mer tävlingsorienterade medan Monkey Wrench Rollers mest handlar om att vi ska ha kul och vi gillar den traditionella showiga inriktningen och spökar gärna ut oss, säger hon.

Medlemamrna i Monkey Wrench Rollers, som valde sitt namn efter Enköpingssymbolen skiftnyckeln (wrench på engelska), träffas varje onsdag och söndag.

– Roller derby är verkligen en sport för alla. Våra medlemmar är mellan 25 upp till 51 år och man lär sig den väldigt snabbt. Inga förkunskaper behövs när man kommer till oss. Det vore så kul om fler upptäckte hur otroligt kul vi har det tillsammans, säger Jenny Green.

Powered by Labrador CMS