DEBUTANT. Christina Hellström har författat boken ”Grindstolpar”.

Sköterska saknade syster – skrev skildring

Enköpingsbon Christina Hellström har skrivit boken ”Grindstolpar”

Publicerad Senast uppdaterad

Christina Hellström är född 1946. Hon debuterade i fjol som författare med boken ”Grindstolpar” som är baserad på hennes eget liv, från barndomen till pensionsåldern.

Bok: ”Grindsstolpar”

”Grindstolpar” av Christina Hellström är utgiven på förlaget Ekström & Garay.

– Den bygger på faktiska minnen och lite hittepå, säger hon.

Christina Hellström och hennes man har bott i Enköping sedan 2015. De bodde innan dess i Sollefteå och ville bo närmare barn och barnbarn som finns i Stockholm och Göteborg.

Boken ”Grindstolpar” är en skildring av familjerelationer snarare än platser. Det stora dramat i boken är att huvudpersonen Agnes pappa har en dotter med en annan kvinna än den han lever tillsammans med. Agnes får veta det som barn men vågar inte prata om det med sina föräldrar. Inte förrän Agnes mamma har dött vågar Agnes söka upp sin syster och de träffar tillsammans sin pappa som nu har börjat bli dement.

Utöver den mystiska systern är boken en skildring av att vara barn, att gå från flicka till kvinna och att till slut bli gammal men fortfarande ha livskraft.

– Det är mycket igenkänning, säger Christina Hellström.

I samtalet med Christina Hellström verkar det som att det mesta i boken är sant, eller åtminstone som hon minns det. Anledningen till att huvudpersonen har fått ett påhittat namn är att det då kändes lättare att göra boken.

– Då blev det ett flöde. Det var lättare att skriva då.

Hanterar skamkänslor

Mycket i berättelsen handlar om de skamkänslor hon fått under sin barndom och som hon fått lära sig att hantera. Att fadern fått barn med någon han inte var gift med var inte accepterat på 1950-talet. Att föräldrarna var frikyrkliga gjorde säkert saken ännu mer belagd med skam.

– De hoppade mellan olika frikyrkor, säger Christina Hellström.

Något som däremot gjorde föräldrarna stolta var att Christina Hellström lyckades utbilda sig till sjuksköterska.

– Jag brukar svara att jag har jobbat i vården. Jag vill inte förhäva mig, säger hon.

Christina Hellström är stolt över att ha skrivit boken men ledsen över att systern avled tre år efter att de hade träffats. Systern fick inte möjlighet att läsa boken.

Powered by Labrador CMS